Parmak boyası nedir, ne işe yarar, seçimlerde uygulanacak mı? YSK açıkladı, nasıl oy kullanılacak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından parmak boyası kararı verildi. Parmak boyası nedir, ne işe yarar? Parmak boyasının seçimlerde neden kullanılır? Seçimlerde oy kullanma işlemi nasıl yapılacak?
Parmak boyası nedir, ne işe yarar, seçimlerde uygulanacak mı? YSK açıkladı, nasıl oy kullanılacak?

Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü seçime gidecek. Henüz resmi olarak açıklanmamış olmasa da belirtilen tarihte hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimleri yapılacak. Bu seçimler Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından organize edilecek. Seçimlerin ne şekilde yapılacağına YSK kanunlar ölçüsünde karar verecek. Son günlerde muhalefet partilerinin parmak boyası kullanılmasına dair taleplerine YSK tarafından yanıt verildi.

YSK KARARINI AÇIKLADI?

Seçimlerde parmak boyası kullanılması ile alakalı olarak muhalefet partileri talepte bulunmuşlardı. Bunu İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de dile getirmişti. YSK bugün bu talepler hakkında net bir karar alarak açıklama yaptı. Buna göre 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde parmak boyası kullanılmayacak.

PARMAK BOYASI NEDİR?

Parmak boyası olarak bilinen uygulama esasında seçim mürekkebi olarak da ifade edilmektedir. Seçimlerde oy kullanan vatandaşların parmağına bu boyadan damlatılıyor. Bu şekilde aynı kişinin ikinci defa oy kullanmasının önüne geçilebiliyor. Geçmiş seçimlerde Türkiye’de de sık sık uygulanan bir sistemden 2009 yerel seçimlerinden sonra vazgeçilmiş ve daha uygulanmamıştır. Sağlığa zararlı olduğuna dair bazı araştırmalar da bulunan parmak boyası içerisinde demir ve sülfat gibi ağır metaller bulunuyor.

SEÇİMLERDE OY NASIL KULLANILACAK?

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde vatandaşların oy kullanma işlemlerinde parmak boyası kullanılmayacak. Seçmen kağıtları ve kimlik bilgilerinin karşılaştırılması ise kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra vatandaşlara oy pusulaları verilecek. Oy kullanan vatandaşlar oy kullandıklarına dair imza attıktan sonra sandıktan ayrılacak. Seçim sandıklarında her siyasi partiden görevli bulunacağı için mükerrer oy kullanma durumunun olmayacağı düşünülüyor. Siyasi partilerin sandık görevlilerini organize etmeleri ile seçim güvenliği de sağlanmış olabilecek.