Portekiz Altın Vize İptal Öncesi Talepte Patlama Yaşanıyor!

Portekiz yabancılar ofisinden gelen son verilere bakıldığında başvurularda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 50’lik bir artış yaşandığı gözlendi.
Portekiz Altın Vize İptal Öncesi Talepte Patlama Yaşanıyor!

Portekiz Hükümeti, minimum 280.000 Euro yatırım karşılığında verdiği oturum ve Portekiz vatandaşlığı uygulaması olan Altın Vize’yi 2023 yılında kaldırmayı planlarken Portekiz yabancılar ofisinden gelen son verilere bakıldığında başvurularda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 50’lik bir artış yaşandığı gözlendi.

2 Kasım 2022’de düzenlenen Web Summit teknoloji zirvesinde konuşan Portekiz Başbakanı António Costa, yatırım karşılığında yabancılara Portekiz’de oturum hakkı veren 'Golden Visa' programının misyonunu başarıyla tamamladığını ve artık rafa kaldırılacağını belirtmişti.

Portekiz Golden Vize programı, yatırım karşılığında alınan oturum ve çifte vatandaşlık uygulaması olarak özetlenebilir. Avrupa’daki Golden Visa programına sahip ülkeler arasında en popüler olanıdır. Tüm TC vatandaşları Portekiz’den sadece 280.000 Euro’luk bir mülk alarak Golden Visa başvurusunda bulunabilir. Program, Portekiz’deki ev fiyatları ve kiraların yükselmesi nedeniyle Portekizliler tarafından eleştirilmişti. Ocak 2022’den itibaren yasal bir düzenlemeye gidilerek Golden Visa yatırımcılarının Lizbon, Porto ve sahil bandında sadece turistik lisanslı konutlardan yatırım yapması şartı getirilmişti.

Avrupa Komisyonu yabancı yatırımcılara Avrupa’da yaşamalarına olanak tanıyan Altın Vize uygulamalarına sahip ülkelere programlarını sona erdirmeleri için uyarılarda bulunuyor. Uyarılara gerekçe olarak kara para aklama, yolsuzluk ve Avrupa’nın güvenlik endişeleri gösteriliyor.

Bir yandan programın kaldırılması gerektiğini belirten Portekiz Başbakanı António Costa, diğer yandan aynı ay içerisinde 2023 bütçe görüşmelerinde ‘Altın Vize’ uygulamasına son verilme girişimine karşı ret oyu kullanmıştır.

2022’de Portekiz Golden Visa Alanların Sayısı:

Portekiz'de SEF (Yabacılar Polisi) tarafından Kasım 2022 itibariyle verilen toplam Altın Vize sayısı 1.130’dur, ay bazında verilen Golden Visa sayısı aşağıdaki gibidir:

Portekiz Altın Vize İptal Öncesi Talepte Patlama Yaşanıyor!

Portekiz Altın Vize programına, 10 yılda yatırım yapan kişi sayısı 11.384 olup, başvuruda bulunan Türklerin sayısı ise Kasım 2022’de 546’ya ulaşmıştır. En fazla başvuru yapan ülke vatandaşları Türkiye, Amerika, Çin ve Brezilya’dır. Portekiz Golden Visa programı ile ülkeye 6,6 milyar Euro kazandırılmıştır.

Portekiz 'Altın Vize' uygulamasını sonlandırıyor.

Tüm TC vatandaşları Portekiz’den minimum 280.000 Euro değerinde bir gayrimenkul alarak Portekiz oturum kartı alabiliyor. Elde ettikleri oturum kartıyla ise tüm Schengen bölgesinde vizesiz seyahat yapabiliyor.

Başvurularda patlama

Portekiz Golden Visa https://euporto.com/portekiz-golden-visa uzmanı EUPorto şirketinin kurucu ortağı Aylin Damas, Portekiz Başbakanı António Costa’nın son açıklaması sonrasında kendilerine gelen başvurularda patlama yaşadıklarını söyledi.

Diğer yandan Portekiz Yabancılar Ofisi (SEF) verilerine bakıldığında ise Ekim 2022’de 46,6 milyon Euro olan yatırımlar Kasım 2022’de yüzde 48 artış göstererek 65,5 milyon Euro’ya ulaşmıştır.

AB Komisyonu, ‘Altın Vize’ uygulamalarından neden endişe duyuyor?

AB Komisyonu, Altın Vize uygulamasının kara para aklama ve hukuksuz işlemler nedeniyle AB içinde güvenlik riski barındırdığı endişesini her fırsatta dile getiriyor.

Portekiz'in sol partileri de Altın Vize uygulamasına “Portekiz’de emlak fiyatlarında artışa neden olduğu’’ gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Portekiz 'Altın Vize' iptal öncesi ne yapmalı?

Minimum 280.000 Euro tutarında gayrimenkul alıyorsunuz. Ardından Portekiz hükümetine Altın Vize başvurusu yapıyorsunuz. Bu vizeden siz, çocuklarınız, sizin ve eşinizin anne ve babası da yararlanabiliyor. Bu vizeyle tüm Schengen ülkelerine rahatça seyahat edebiliyorsunuz. Ayrıca Türkiye’deki iş ve aile düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün Portekiz’de tatil yaparak beş yıl sonra ailece Portekiz pasaportuna başvurabiliyorsunuz. Satın aldığınız daireden Euro bazında yüksek kira geliri de elde edebilirsiniz. Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra yatırımınızı satıp ülke dışına çıkarabiliyorsunuz.

Siz de, bu sihirli Portekiz Altın Vize uygulaması sonlanmadan prime lokasyonlarda Golden Visa’ya uygun en avantajlı gayrimenkul seçenekleri ve Altın Vize hakkında detaylı bilgi almak için EUPorto yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz. EUPorto iletişim bilgilerine ve detaylı bilgilere EUPorto web adresinden ulaşabilirsiniz.

Advertorial Haber