PTT İşsizlik Maaşı Ödemesi Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

İşsizlik maaşı işsiz kalan vatandaşlara İŞKUR tarafından verilen bir ödenektir. Bu maaş vatandaşlara PTT üzerinden ödenir. İşsizlik maaşı sorgulama işlemi ise internet üzerinden yapılabilir. PTT İşsizlik maaşı sorgulama konusunda geçerli olan, yasal ve yürürlükte olan en detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
PTT İşsizlik Maaşı Ödemesi Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

İşsizlik maaşı işsiz kalan vatandaşlara İŞKUR tarafından verilen bir ödenektir. Bu maaş vatandaşlara PTT üzerinden ödenir. İşsizlik maaşı sorgulama işlemi ise internet üzerinden yapılabilir. PTT İşsizlik maaşı sorgulama konusunda geçerli olan, yasal ve yürürlükte olan en detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı işsiz kalan vatandaşlara İŞKUR tarafından verilen bir ödenektir. Bu maaş vatandaşlara PTT üzerinden ödenir. İşsizlik maaşı sorgulama işlemi ise internet üzerinden yapılabilir.



E-Devlet Üzerinden PTT İşsizlik Maaşı Sorgulama



PTT işsizlik maaşı sorgulanması için e-devletten yararlanılabilir. Bu amaçla giriş yapılması gereken internet adresi https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi ‘dir. Bu link üzerinden e-devlet ana sayfasına geçilir. Ana sayfa üzerinden kimlik doğrulama işlemi yapılması için TC Kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. Daha sonra sitedeki yönlendirmeler takip edilerek işsizlik maaşı ödemesinin PTT’ye yatıp yatmadığı hakkında bilgi edinilir.



Aynı yöntem kullanılarak, e-devlet üzerinden giriş yapılarak SGK internet sitesinden de PTT işsizlik maaşı sorgulama işlemi yapılabilir.



E-Devlet Üzerinden PTT İşsizlik Maaşı Sorgulama İle Öğrenilen Bilgiler



E-Devletten PTT işsizlik maaş sorgulaması yukarıda belirtildiği gibi yapıldığı takdirde ekranda açılan sayfada görüntülenen bilgiler şunlardır:




  • Sorgulama yapan kişinin o güne kadar hak ettiği işsizlik maaşının tutarı,

  • Bildirge kodu,

  • Tazminat türü,

  • Sorgulama yapan kişinin statüsü,

  • Sözleşme fesih tarihi,

  • Başvuru yapılan İŞKUR birimi,

  • İşsizlik maaşı müracaat tarihi,

  • Firma bilgileri,

  • Bildirge kodu,

  • Ödeme türü,

  • Ödeneğin ait olduğu dönem hakkında bilgiler edinilir.



İşsizlik Maaşı Tutarı Hesaplama



İşsizlik maaşı miktarı her sigortalı için farklı olarak hesaplanır. Bu hesaplamanın yapılış şekli şudur:



Günlük işsizlik ödeneği için, başvuruda bulunan sigortalının en son 4 aylık prime esas kazancı göz önünde tutulur. Bu bilgiye göre günlük kazancın ortalama %40’ı işsizlik maaşı olarak hesap edilir. Bu hesaplama sonucu ödenen işsizlik maaşı, bahse konu yılın aylık asgari ücret tutarının % 80’ini geçemez.



İşsizlik maaşından herhangi bir kesinti ya da vergi alınmaz. İşsizlik maaşından kesilebilen tek vergi damga vergisidir.



İşsizlik Maaşı Hak Edebilmek İçin Gerekli Şartlar



İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için gerekli koşullar 4447 sayılı yasa kapsamında belirtilmiştir. İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen işsizlik maaşı bağlama koşulları şunlardır:




  • İşsiz kalınmasında işçinin herhangi bir suçu yok ise,

  • İşçinin, hizmet sözleşmesi fesih edilmeden önceki 120 gün süresince hizmet akdi koşullarına uygun şekilde hizmet vermiş olması,

  • İşçinin hizmet sözleşmesi fesih edilmeden önceki son 3 yıl içinde, en az 600 günlük işsizlik sigortası priminin ödenmiş bulunması

  • İşçi hizmet sözleşmesi fesih edildikten sonraki ilk 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen gelerek ya da internet üzerinden online olarak durumunu bildirip müracaatta bulunmuş olmalıdır.



İşsizlik Maaşı Alınan Kurum



İşsizlik maaşı PTT üzerinden alınır. İşsizlik maaşı hak eden işçi, işsizlik maaşı için müracaatta bulunduktan sonra maaşı PTT’ye yatırılır. İşsizlik maaşı her ayın 5. Günü yatırılır.



SGK güvencesi bulunan kişiler, kendileri adına yatırılan işsizlik ödeneklerini PTTBank şubesine giderek çekebilirler. PTTBank’tan işsizlik ödeneğinin çekilebilmesi için müracaatta bulunan kişinin PTTBank’a gittiğinde yanında nüfus cüzdanı olmalıdır. Nüfus cüzdanı yok ise TC kimlik numarasını içeren resmi bir kimlik belgesi istenir. Hiç kimse bir başkası adına yatırılan parayı çekme yetkisine sahip olmadığı için kişinin kimliğini ispat etme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle PTTBank yetkilileri nüfus cüzdanı görmek isterler.



PTTBank’a yatırılan maaş 6 ay boyunca çekilmediği takdirde, hesapta bulunan para, işsizlik sigortası fonuna aktarılır. Bu aktarılan para fonda ilgili kişinin emaneti olarak 5 yıl boyunca bekletilir. 5 Yıl boyunca hiç bir müracaat olmaz ise, bu paranın alınabilmesi için hak sahibi mahkemeye başvurarak talepte bulunmalıdır.



PTT İşsizlik maaşı sorgulama konusunda geçerli olan, yasal ve yürürlükte olan bilgiler bunlardır.