Seçim Barajı Düşüyor! AK Parti ve MHP'nin Hazırladığı Yeni Seçim Yasası Kanunu Meclis'te

İktidar ortağı olan Ak Parti ve MHP'nin üzerinde uzun süredir çalıştığı Seçim Kanunu hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Seçim barajı düştü mü, 7 olacak mı?
Seçim Barajı Düşüyor! AK Parti ve MHP'nin Hazırladığı Yeni Seçim Yasası Kanunu Meclis'te

Üzerinde çok uzun süredir çalışmaların sürdüğü Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, sonunda meclise sunuldu. AK Parti ve MHP'li kurmayların uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve üzerinde uzlaşmaya vardıkları kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulurken komisyonda görüşmelere sunulacak.

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından meclis başkanlığına sunulan kanun teklifi ile seçim barajı da düşürülecek. Meclise sunulan kanun teklifinin yasalaşması durumunda seçim barajı yüzde 7 seviyesine çekilecek.

KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU: SO DAKİKA SEÇİM BARAJI DÜŞTÜ MÜ?

Meclise sunulan kanun teklifi hakkında açıklama yapan Yazıcı "Teklifimizin birinci maddesinde 2839 sayılı kanunun 33’ncü maddesinde yer alan seçim barajının 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz" diyerek kanun teklifinin yasalaşması durumunda seçim barajının yüzde 7 olacağını duyurdu.

Seçim Barajı Düşüyor! AK Parti ve MHP'nin Hazırladığı Yeni Seçim Yasası Kanunu Meclis'te

Meclise sunulan yeni kanun teklifinin 2. maddesi kapsamında 2839 sayılı kanunun 34. maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmeleri yapılacak. Son fikra yürürlükten kaldırılırken, ittifaklar için de yeni düzenleme yapıldı. Bu düzenleme kapsamında ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajı için belirlenen sınırı aşarsa seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde aldığı oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

Yeni kanun teklifi toplamda 15 maddeden oluşurken 14. madde yürürlük maddesi ve 15. madde ise yürütme maddesi olarak uygulanacak.