Sigaralara ek ÖTV zammı mı geliyor? En ucuz sigara ne kadar olacak?

Türkiye'de döviz fiyatlarının yükselmesi ile birlikte enflasyon artarken sigara fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Sigaralara ek ÖTV zammı mı geliyor? En ucuz sigara ne kadar olacak?
Sigaralara ek ÖTV zammı mı geliyor? En ucuz sigara ne kadar olacak?

Türkiye'de döviz fiyatlarının yükselmesi ile birlikte enflasyon artarken sigara fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Son olarak Mayıs ayının ilk haftası gelen sigara zammının ardından sektör kaynaklarından elde edilen iddia niteliğinde ki bilgilere göre sigaralara ek ÖTV zammı gelmesi gündemde yer alıyor. Sigara ve alkolde yer alan ÖTV oranları sene başında artarken 2022 yılının ikinci çeyreğinde ise yeni zam gelmesi konuşuluyor.

Sigara fiyatları her geçen gün araştırılırken Mayıs ayı içerisinde ikinci zammın gelmesi bekleniyordu. Nisan ayı içerisinde iptal edilen zamlar sonrasında sigara şirketleri fiyatlarda ki sabitliği Ramazan ayı boyunca korumuştu. Bayram sonrasında gündeme düşen iddialara göre ise sigara fiyatlarına 2 TL'lik zam tüm gruplara yapıldı.

SİGARA'DA Kİ ÖTV ORANI YÜZDE KAÇ?

Türkiye'de ÖTV artışı sonrası bir paket sigaradan alınan vergi tutarı, 9,76 TL'den 14,39 TL'ye çıkmıştı. Gelen bu bilgiler doğrultusunda ise bu artış, sigaranın satış fiyatı ne olursa olsun bir paket sigaradan 14,39 TL vergi alınacağı anlamına geliyor.

4 Ocak 2022 tarihinde en son yapılan özel tüketim vergisi düzenlemesine göre ise bir paketten alınacak ÖTV oranı 14,39 TL'e yükseltilmişti. Önceki ÖTV tutarı 9,76 TL iken yeni yıl ile birlikte 14,39 TL olmuştu. Sigaralara gelen zam sonrasında ÖTV oranında herhangi bir değişiklik ve yeni düzenleme yapılmamıştı. Sektör kaynaklarından gelen iddia niteliğinde ki bilgiler doğrultusunda ise Haziran ayında sigaralara ek ÖTV zammı yapılması bekleniyor.

SİGARAYA YENİ ÖTV ZAMMI GÜNDEMDE!

Sigara fiyatları son olarak 5 ve 6 Mayıs 2022 tarihlerinde zam alırken şimdilerde ise Haziran ayı içerisinde ÖTV zammının gelmesi bekleniyor. Kulislerde dolaşan iddialara göre ise sigara fiyatlarında ek %30 ÖTV gelmesi bekleniyor. Buna göre ise 30 TL'lik bir sigarada %30 ÖTV alınması 9 TL ek artışın yaşanacağını gösteriyor.

Son gelen zamlar niteliğinde en ucuz sigara 25,50 TL olmuştu.

ÖTV GELİRSE EN UCUZ SİGARA NE KADAR OLACAK?

Sigaralara özel tüketim vergisi gelmesi durumunda en ucuz sigaranın 34,50 TL olması bekleniyor. Temmuz ayında enflasyon farkı kadar zam alacak olan asgari ücretliler, emekliler ve memurlar ikinci dönemde otomobilde, teknolojik ürünlerde ve tekel ürünlerinde zamlı ürünler ile alışveriş yapacak.