Siyasi partilere verilecek seçim yardımları belli oldu! AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti!

2023 yılında yapılacak olan seçim nedeniyle siyasi partilere bütçeden verilecek yardımlar belli oldu. Hangi siyasi partiye ne kadar seçim yardımı verilecek? AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP ne kadar seçim yardımı alacaklar?
Siyasi partilere verilecek seçim yardımları belli oldu! AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti!

2023 Merkezi Yönetim bütçesine ilişkin bütçe teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Bu bütçe teklifi ile devlet tarafından verilecek yardımların da tutarları netleşti. Buna göre siyasi partilere Hazine’den verilecek yardımların tutarları da belli oldu. TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partiye 2023 yılında toplamda 5 milyar 25 milyon lira devlet yardımı verilecek. Bu yardım bütçesi içerisinde seçim yardımları da yer alıyor.

HANGİ SİYASİ PARTİ NE KADAR YARDIM ALACAK?

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan bütçe teklifinin TBMM’de yasalaşması durumunda seçim yardımlarından en çok milletvekiline sahip parti olan AK Parti aslan payını alacak. AK Parti’ye normal yardım olarak 727 Milyon TL ödenecek. Ayrıca seçim yardımı olarak AK Parti 1 Milyar 455 Milyon TL yardım alacak. 2023 yılında AK Parti’nin alacağı toplam yardım bütçesi ise 2 Milyar 183 Milyon TL olacak.

AK Parti’den sonra en yüksek yardımı CHP alacak. Hazine’den CHP’ye normal yardım olarak 387 Milyon TL verilecek. Ayrıca seçim yardımı olarak CHP’nin kasasına 774 Milyon TL girecek. CHP’nin 2023’te alacağı toplam yardım tutarı 1 Milyar 161 Milyon TL olacak.

Hazine’den en yüksek yardımı alacak olan üçüncü siyasi parti HDP olacak. HDP hakkında açılan kapatılma davası sonuçlanmaz veya kapatılma kararı verilmezse HDP’ye normal yardım olarak 200 Milyon TL verilecek. HDP seçim yardımı olarak kasasına ayrıca 400 Milyon TL koyacak. Toplamda HDP’nin 2023’te alacağı yardımlar 600 Milyon TL olacak.

MHP de yardım alacak siyasi partiler arasında yer alıyor. Normal yardım olarak MHP’ye 189 Milyon TL ödenecek. Seçim yardımı olarak ise 379 Milyon TL verilecek. Toplamda MHP’nin kasasına 569 Milyon TL girecek.

İYİ Parti’nin alacağı yardım miktarı da belli oldu. Buna göre normal yardım olarak İyi Parti’ye 170 Milyon TL verilecek. Seçim yardımı olarak İyi Parti 340 Milyon TL alacak. İYİ Parti’nin kasasına toplamda 510 Milyon TL girecek.