Srebrenitsa Katliamı Nedir, Hangi Ülkede Ne Zaman Oldu, Kim Yaptı?

Srebrenitsa Katliamının 27. yılında hayatını kaybedenler anılıyor. Katliamın 27. yılında Srebrenitsa katliamı nedir, ne zaman oldu, kim yaptı merak ediliyor.
Srebrenitsa Katliamı Nedir, Hangi Ülkede Ne Zaman Oldu, Kim Yaptı?

Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 27 yıl geçti. Avrupa'nın gözü önünde 8 bin insan katledildi. Dönemin Avrupası yaşanan katliama sessiz kaldı. 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp Bosna Savaşı sırasında 8 bin kişi katledildi. Soykırım olarak kabul ediliyor. Srebrenitsa nerde, hangi ülkede yapıldı, kim yaptı?

SREBRENİTSA NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Srebrenitsa, Bosna- Hersek'in doğusunda, Sırp Cumhuriyeti'nin içinde bulunan bir şehir. Katliamdan önce nüfusun çoğunluğu Müslümandı. Katliamın ardından ise nüfusun yarısını Sırp vatandaşları oluşturuyor. 23 cami Sırplar tarafından yok edildi ve savaştan sonra toplanan bağışlar ile yeniden yapıldı.

SREBRENİTSA KATLİAMI NEDİR, HANGİ ÜLKE NEDEN YAPTI?

Srebrenitsa Katliamı Nedir, Hangi Ülkede Ne Zaman Oldu, Kim Yaptı?

Srebtenitsa Soykırımı, 1991 ile 1995 Yugoslacya İç Savaşı'nda, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya, 1995 yılının temmuz ayında yaşanan en az 8 bin 372 Bosnalının Sırp ordusu tarafından öldürülmesi. Srebrenitsa katliamı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşıyor.

Katliam esnasında kadınların ve çocukların da öldürüldüğü belgeler ile kanıtlandı. Savaştan önce nüfusu 24 bin civarı olan kente diğer bölgelerden gelen mülteci güçleri ile nüfus 60 bin civarına gelmişti. Srebrenitsa, açlık ve hastalıklar ile mücadele eden bir toplama kampı haline gelmişti. Müslümanların elinde bulunan silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesi ile toplanmıştı. Sıprların saldırısının ardından toplanan silahları almak için yapılan başvuru reddedildi.