Suriyeli Sığınmacıların Geri Dönüşü İçin Yerleş, Yaşa, Çalış Formülü Devreye Sokulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bir milyon Suriyelinin geri dönüşü için yerleş, yaşa, çalış formülünün devreye sokulacağı bilgisi paylaşıldı. Detaylar netlik kazanmaya başladı.
Suriyeli Sığınmacıların Geri Dönüşü İçin Yerleş, Yaşa, Çalış Formülü Devreye Sokulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bir milyon Suriyelinin ülkesine gönüllü geri dönüşünü sağlayacak projenin detayları yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Gönüllü geri dönüş için Türkiye, 2Y 1Ç formülünü devreye sokacak. Yerleş, yaşa, çalış. Güvenli bölgelerde kendiler için inşa edilen konutlara yerleşen Suriyeliler için aynı zamanda iş imkânı da sağlanacak.

Türkiye tarafından art arda düzenlenen operasyonlar sonrasında oluşan güvenli bölgelere yeni kentler kuruldu ve bu bölgelere Suriyelilerin geri dönüşleri planlanıyor. Sabah'ın haberine göre, ilk etapta planlanan 100 bin briket ev yapımı sonrasında ortalama 50-60 bin Suriyeli buralara yerleşti. Kalan konutların 2022 yılının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni projede ise 200 ile 250 bin arasında ev yapılması planlanıyor. Böylece 1 milyondan fazla Suriyeli için yaşam alanı inşa edilecek.

Suriyeli Sığınmacıların Geri Dönüşü İçin Yerleş, Yaşa, Çalış Formülü Devreye Sokulacak

Sığınmacılar için yapılacak evler, 40-60-80 metrekare olmak üzere üç ayrı tipte inşa edilecek. Yaşam koşullarına uygun olarak bahçe içine yapılacak evlerin çatılarında su depoları olacak ve ailelerin kalabalıklığına göre bu evlere yerleştirilmeleri sağlanacak. Sığınmacılar için yapılacak evler Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da yapılacak. Evlerin yanı sıra okul, spor salonu, AVM ve belediye binaları da yapılacak.

Güvenli bölgelerde konut yapımı tamamlandıktan sonra geri dönecek olanların geçimlerini sağlamaları için de uygun ortam oluşturulacak. Şehir kurulacak bölgelerdeki zeytin üretimi yapmaları için destek verilecek. Hayvancılık projelerine de destek verilecek. Şehirlerin etraflarında sanayi bölgeleri de olacak ve bölgede istihdam bir hayli fazla olacak. Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleri için yapılacak evlerin inşaatlarında Suriyeliler çalıştırılacak.

GERİ DÖNÜŞ ANKETLERİ YAPILIYOR

Çeşitli kurumların yanı sıra AK Parti tarafından da Suriyeli sığınmacılara ilişkin anket ve araştırmalar devam ediyor. Araştırmalar Suriyelilerin büyük çoğunluğunun güven ortamı olması durumunda geri döneceklerini gözler önüne seriyor.

Emlak365.com