TBMM'den Google hamlesi! Google anlaşma için yeşil ışık yaktı

Telif ödemeleri konusunda Avrupa'daki birçok haber kuruluşuna telif ödeyen Google, aynı düzenlemeyi Türkiye'de de yapılması için görüşmelere başladı.
TBMM'den Google hamlesi! Google anlaşma için yeşil ışık yaktı

Dünya devi Google, telif ödemeleri konusunda Avrupa'daki birçok yayıncı ile anlaşma sağladı. Türkiye ise aynı anlaşmanın yapılabilmesi için Google ile masaya oturma kararı aldı.

2021 yılının Aralık ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Google temsilcilerinden gelen bilgileri aktararak komisyona bir rapor hazırlamıştı. Bu raporda Google yetkilileri, dijitalleşme yolculuğunda Türkiye'yi destekleyeceklerini belirterek, telif konusuna yeşil ışık yakmıştı.

Bu görüşmelerin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi, Haziran ayının ilk yarısına kadar Google yetkililerini Türkiye'de ağırlayacak.

TBMM Google ile anlaşmak için aynı masaya oturacak

Hürriyet'in haberine göre, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, konu hakkında bir çalışma yürüttüklerini söyleyerek, Google'ın Türkiye'ye gelerek temsilcilik açtığını ve işbirliği yapmaya hazır olduğunu aktardı. Telif konusunda da aynı masada yer almaya hazır olduklarını iletirken, fikir eserleri telif kanununda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ise merak ediliyor.

AB'deki düzenlemelere göre, Almanya ve sonrasında Fransa gibi ülkelerde Google'ın telif ödemesi gerektiği kararlaştırıldı. Yani Google Avrupa'da telif ödemekle yükümlü. Türkiye de Avrupa'da Google'ın yaptığı bu anlaşmanın burada da geçerli olmasını istiyor.

Google temsilcileriyle yapılan ilk görüşmelerde telif konusuna sıcak bakıldığı ifade edilmiştir. Yapılan araştırmalarda, Google yönlendirmesiyle habere erişimin arttığı görülmekte ancak aynı sitelere reklam alma düzeyinde düşüş olduğu belirtildi.

300 medya kuruluşu ile anlaşma yapıldı

Google'ın internet arama motorunda haber kaynaklarının kısa özetlerine yer vermesi, medya kuruluşları ile Google'ı karşı karşıya getirmişti. Konu hakkında ilk olarak İspanya hükümeti Google ve Facebook'un ülkedeki medya kuruluşlarına toplu bir telif ödemesini zorunlu kılmıştı. 2019 yılında da Avrupa Birliği yeni telif hakkı yasasını çıkararak, Google gibi arama motorlarının haber içeriğine bağlantı vermesi ve önizlemeler kullanması halinde yayıncılara telif hakkı ödeyeceğine ilişkin karar almıştı.

Google'dan yapılan açıklamada Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda ve İrlanda gibi haber kuruluşlarıyla anlaşma yapıldığı bildirilmişti.

TBMM de şimdi benzer bir telif düzenlemesinin Türkiye'de yapılabilmesi için Google yetkilileriyle görüşecek. Edinilen bilgilere göre, Google yetkililerinin bu anlaşmaya sıcak baktığı ifade ediliyor.