Ticaret Bakanlığı’nın kararı sonrası ikinci el arabalarda fiyat düşüşleri başladı, kritik tarih 15 Eylül!

Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı ikinci el otomobil alım satım işlemlerine ilişkin düzenlemeyi uygulamaya aldı. Bakanlık, düzenleme sonrası ikinci el otomobil alım satımı yapanlara şimdi bir de uyarıda bulundu. Bakanlığın uyarısı ile tüm gözler 15 Eylül tarihine çevrildi.
Ticaret Bakanlığı’nın kararı sonrası ikinci el arabalarda fiyat düşüşleri başladı, kritik tarih 15 Eylül!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 16 Ağustos 2022 tarihinde bakanlık tarafından yapılan düzenleme ile ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ya da satışı belirli şartlara bağlandı.

Buna göre söz konusu araçların satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre sınırının geçmiş olması şartıyla yapılabilecek ve bu şartlar sağlanmadan, doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili araçların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar satışı ya da pazarlaması yapılamayacak. Ticaret Bakanlığı’nın kararı sonrasında otomobil piyasalarında son durum ne? İşte detaylar…

BAKANLIK KARARI NASIL UYGULANACAK?

Kayıtlı bir işletmesi ya da yetki belgesinin bulunup bulunmadığına veya esas iştigal konusuna bakılmaksızın, ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayan düzenlemenin uygulamalarını temin etmek üzere, 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlere ağırlık verileceği ve aykırılık tespit edilmesi durumunda da idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Bu nedenle de sektörde şu an için 15 Eylül tarihine kadar birçok araç satıcısı, elindeki aracı satmaya çalışıyor. Bu durum otomobil sektörünü nasıl etkiliyor?

“FİYATLARDA YÜZDE 3-5 DÜŞÜŞ VAR”

Ticaret Bakanlığı’nın kararı sonrası ikinci el arabalarda fiyat düşüşleri başladı, kritik tarih 15 Eylül!

Ticaret Bakanlığı’nın uygulama kararı sonrasında İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Milliyet’e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ertemel açıklamasında “Tabi bu verilen süre ile beraber fiyatlarda yüzde 3-5 gerileme oldu. Tabi ki bu dönem otomotiv sektöründe de işlerin az olduğu bir dönem, bunun da etkisi var. Bir de krediye erişim konusunda hala sıkıntı var. Bunları üst üste koyduğumuzda satıcılar şu anda fiyat bulduğu zaman değerlendiriyorlar” sözlerini dile getirdi.

“1,5 AY SONRA FİYATLAR NORMALE DÖNECEK”

Ertemel yapmış olduğu açıklamalarda fiyatların yaklaşık 1,5 ay sonra normal seyrine döneceğini, yani bir düşüş yaşanabileceğini düşündüğünü ifade etti. Ertemel bu noktada otomobil firmalarının ellerindeki araçlar için fiyat düzenlemesine girmek zorunda kalmasının piyasaya yansımasını beklediklerini belirtti.