Toplu sözleşme ödeneği nedir?
Toplu sözleşme ödeneğinin tanımı “2001 tarih ve 4688 saylı Kanun hükümleri uyarınca kamu görevlileri ve sendikalarına üye olanları kapsayan bir ödenek” şeklinde yapılabilmektedir. Toplu sözleşme ödeneği aylığından ya da ücretinden üyelik ödentisi alınan kamu görevlilerini kapsamaktadır. Bu görevlilere bazı aylar çerçevesinde 45 TL toplu sözleşme ikramiye seçeneği sunulmaktadır.
Toplu sözleşme ödeneği uyarınca ödeme ya da damga vergisi hariç herhangi bir kesintiden bahsedilememektedir. Ödenmekte olan tazminat, zam, ödenek ya da ikramiye gibi benzer durumlar hesapta dikkat oluşturmamaktadır.
Toplu Sözleşme Ödeneği Ne Kadar?
Toplu sözleşme ödeneğinde verilen ücret belirlenir iken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görev almaktadır. Bakanlık bu sözleşme sayesinde örgütleme düzeyi %1’i kapsayan sendikaların istifade edebileceğini aktarmıştır. Ödeneği ücreti ise geçen defa 135 TL iken 400 TL’ye çıkarılmıştır.
Toplu Sözleşme Ödeneğinin Verildiği Sıklık
Toplu sözleşme ödeneğinin kaç ayda verildiği hesaplanır iken ilgili kurumların sendika üyesi olup olmadığı göz önüne alınmaktadır. Sendika üyesi olan, aylık ücretlerinden belirli bir aidat kesintisi yaşayan kamu görevlileri bu ödeneklerini yılda dört kez alabilmektedir.
Toplu sözleşme ödeneği her yılın ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında yapılmaktadır. Bu ikramiyenin topluma verilmesindeki asıl amaç sendika üyesi olan görevlilerini ilgilendiren toplu sözleşme ikramiyelerinin işveren tarafından kesilmesidir.
Toplu Sözleşme Ödeneği ile İlgili Yapılan Düzenleme
Toplu sözleşme ödeneğinde düzenlemeler aşağıda yer almaktadır. Toplu sözleşme ödeneği düzenlemeleri özellikle bu ödeneği alanları kapsamaktadır:
- Mevcut alınmış tediye ikramiyelerine ek olarak hem mart hem de eylülde otuzar günlük bir ödeme sözleşmesi bulunmaktadır.
- Toplu sözleşme ile ilgili yapılan düzenlemede bir sendikaya üye olan memurlara son imzalanmış sözleşme ikramiyesi teslim edilecektir.
- Toplu sözleşme ödeneğinde herhangi bir sendika üyesi olan kişi ile herhangi bir sendika üyesi olmayan kişiler arasında büyük bir fark bulunmaktadır.