Türk Vatandaşı Olmak İçin Türkiye'de 5 Yıl İkamet ve Ergin Olma Şartı Kaldırıldı

Mecburi sebeplerden ötürü Türk vatandaşlığından çıkan ve mavi kartlılar kütüğüne kayıtlı olan çocukların Türk vatandaşı olmalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Bazı şartlar kaldırıldı.
Türk Vatandaşı Olmak İçin Türkiye'de 5 Yıl İkamet ve Ergin Olma Şartı Kaldırıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile yaşadığı ülke nedeniyle ikinci bir vatandaşlığa izni olmayan bu nedenle Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan mavi kartlılar kütüğüne kaydolan çocuklar için yeni bir düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme için Türk vatandaşlığa geçmek için ergin olma ve Türkiye'de 5 yıl geçerli ikamet izni olma şartları kaldırıldı.

İzin alarak Türk vatandaşlığından çıkan mavi kart sahiplerinin çocuklarından ergin olanlar kendileri başvuru yapacak. Ergin olmayan çocuklar için anne ya da baba, diğer ebeveynin de onaylı alarak başvuru yapabilecek ve çocukları Türk vatandaşlığı kazanabilecek. Kanunda belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklar ile aynı haklardan yararlanan mavi kartlılar kütüğüne kayıtlı olanların çocukları, ergin olmaları durumunda kendileri, ergin olmamaları durumunda ise ailelerinin başvurusu ile Türk vatandaşlığı alabilecek. Daha önce ergin olma ve 5 yıl Türkiye'de ikamet izni olma şartları da isteniyor. Yeni düzenleme ile bu şartlar da kaldırıldı.

Türk Vatandaşı Olmak İçin Türkiye'de 5 Yıl İkamet ve Ergin Olma Şartı Kaldırıldı

KÜLTÜREL AİDİYETLERİN KORUNMASI AMAÇLANIYOR
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemenin mavi kartlı kişilerin çocuklarının ana vatanları ile bağlarının devam etmesi ve kültürel aidiyetlerinin de korunması hedefleniyor.

MAVİ KARTLILARIN TÜRK VATANDAŞI OLMASI İÇİN DAHA ÖNCE İSTENEN ŞARTLAR
Mavi kartlıların Türk vatandaşlığına hak kazanması için Türk kanunlarına göre ergin olması, Türkiye'de kesintisiz 5 yıldır ikamet ediyor olması, Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile göstermesi, tehlike teşkil eden bir rahatsızlığı olmaması, iyi ahlak sahibi olması, yeteri kadar Türkçe konuşabiliyor olması, Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek gelir ya da mesleği olması gerekiyor. Bu şartlardan ergin olma ve 5 yıl ikamet şartı kaldırıldı.

Emlak365.com