Türkiye Google'a telif hakkı için yasa hazırlığında: Yayıncılara lisans ücreti...
Dünya devi Google'ın Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerde verilerini kullandığı yaklaşık 300 medya kuruluşuna telif hakkı ödemeyi kabul etmesi ardından, Türkiye de aynı uygulamanın yapılması için harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye'deki yayıncıların telif hakkı alabilmesi için yasa çalışması başlattı.
Telif hakkı konusunda anlaştı
Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik yapılması, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarlar Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'nun da gözden geçirilecek.
Söz konusu yasa çalışmasının en önemli etabını Google gibi dijital platformların telif ya da lisans ücreti ödemesi kriteri oluşturuyor. Google'ın AB ülkeleri için anlaşmayı kabul ettiği düzenlemede, internet sitesindeki haber internet arama motorundan görüntülenecekse, internet arama motorunu işleten firmanın ilgili gazete ile bir lisans anlaşması olması gerekecek.
Lisans ücretini ödemeyen ve uygulamayan platformlara para cezaları ve faaliyeti askıya alma cezaları verilebilecek.
Avrupa Birliği TElif Hakları Direktifinin 15. maddesinde Google, Facebook, Twitter gibi platformların online haber içeriklerine ilişkin '' snippet '' adı verilen haber özetlerine yer vermeleri durumunda, haber kaynağı sitelere lisans ücreti ödenmesini talep ediyor. Öte yandan Instagram ve YouTube gibi platformlarda, kullanıcıların arka planda kullandıkları müzik için de Instagram'ın hak sahibi ile lisans sözleşmesi imzalaması gerekecek ve imzalamaması halinde içeriği platformdan kaldırması gerekecek.
Türkiye'de de online haber platformları için büyük bir sorun oluşturan '' snippet '' özelliğinin kaldırılması ya da bunun için yayıncıya lisans ücreti ödenmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor.