Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sırada
Çocuk yoksulluğunda Türkiye, Türkiye Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Okula giden çocuklar arasında yeterli gıdaya ulaşamayan ve okula aç giden çocuk sayısı her geçen gün artıyor. Okullarda ücretsiz beslenme programı uygulamasına geçilmesi için acil çağrıda bulunuldu.
Hızla artış gösteren yoksulluk, Türkiye'den en çok çocukları etkiliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler arasında, %22,7 oranı ile Türkiye ilk sırada yer alıyor. Dünya Bankası tahminleri, gıda enflasyonunda oluşan her 1 puanlık artışın dünya genelinde bulunan yoksul sayısını 10 milyon kişi artırıyor. Mart ayı itibariyle son 1 yıl içerisinde Türkiye'de gıda fiyatları %76,4 oranında arttı. Türk-İş verileri durumun ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ÇALIŞMA BEKLENİYOR
Sözcü'nün haberine göre; her 5 çocuktan biri Türkiye'de yoksulluk ile karşı karşıya. Yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamayan çocuklar için okullarda öğle yemeğinin ücretsiz verilmesi için bir çalışma yapılması bekleniyor. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo konuya ilişkin açıklamasında, 2019 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda ücretsiz yemek uygulamasının başlatmasının beklendiğini, Sağlık Bakanlığı'ndan da 2020 için bu uygulamanın beklendiğini ama henüz bir gelişme yaşanmadığını söyledi.
DAYANIŞMA BİTTİ ÇÜNKÜ KOMŞU DA AÇ
Foggo, fakirliğin yoğun olduğu bölgelerde bu uygulamanın bir an evvel başlatılması gerektiğini, yoksulluk nedeniyle yeterli gıdaya ulaşamayan öğrencilerin en azından günde 1 kez yeterli besin alması gerektiğini söyleyerek artık yoksulluk nedeniyle komşuların da aç olmasının dayanışmayı bitirdiğini vurguladı. Yetersiz beslenmenin beyin hücrelerini, büyümeyi durdurduğunu, çocukların açken derslere odaklanamayacaklarını ve uygulamanın okullarda bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi.