Türkiye’de Batı Nil virüsü alarmı verildi! 2 ilde görüldü
Konuya ilişkin Sözcü’nün aktardığı habere göre Batı Nil virüsünün ülkemizdeki o illerde görülmeye başlandığı ifade edildi. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaptığı açıklamasında Batı Nil virüsünün Culex türü sivrisineklerden bulaştığının tespit edildiğini belirtti.
Vakaların özellikle Marmara Bölgesi’ndeki Bursa ve İstanbul’da görüldüğü ifade edildi. Peki, Batı Nil virüsünün belirtileri neler, nasıl bulaşır?
2010’DA ÜLKEMİZDE GÖRÜLDÜ
Aktarılan haberi detaylarına göre ülkemizde ilk defa 2010 yılında görülen ve 2019 yılında ciddi bir salgına sebep olan Batı Nil virüsünün özellikle durgun suların çok olduğu yerlerde ortaya çıktığı ifade edildi. Klinik Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaptığı açıklamasında Batı Nil virüsüne ilişkin merak edilenleri aktardı.
2 İLDE GÖRÜLDÜ
Yavuz, yaptığı açıklamasında vakaların 2 ilde görüldüğünü ifade ederek, hastalığın yüzde 80’nin hafif bir şekilde geçirildiğini belirtti. Ancak yaşlı ve bağışıklığı düşük olan kişilerde hastalığın ağır seyredebileceği ifade edildi. Culex türü sivrisineklerin hızlı bir şekilde üreyebileceğini ve üremesi için durgun sulu alanların olmasının yeterli olacağını belirten uzman isim, “Kapalı çiftlikler ve yazlıklar da dahil, havuzlar, bidonlar, lastik içleri gibi su birikintisi yaratacak her türlü kaynağın ilaçlanması veya kurutulması gerekli. Kişisel olarak da sinek kovucular veya cibinlik, sineklik gibi önlemler alınabilir" diye konuştu.
BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Batı Nil virüsünün şu anda maymun çiçeği virüsünden aha önemli olduğu belirtildi. Belirtilerin genellikle ateş, ishal, kusma, eklem ağrısı, baş ve vücut ağrısı şekilde olabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra döküntü gibi belirtilerin de olabileceği aktarıldı.