ÜFE Oranı Cep Yakacak! En Ucuz Sigaranın 40 TL Olması Bekleniyor

Sigara fiyatlarında zamların ardı arkası kesilmezken bu sefer de ÜFE etkisi ile sigaraya zam geleceği iddiaları gündem oldu. En ucuz sigaranın 40 TL olması bekleniyor.
ÜFE Oranı Cep Yakacak! En Ucuz Sigaranın 40 TL Olması Bekleniyor

Sigara fiyatlarına art arda zam gelmeye devam ediyor. Şimdi de ÜFE etkisi ile sigaraya yeni bir zam gelmesi iddiaları gündeme geldi. 4 aydır %39 artan ÜFE, 2 ay daha bu şekilde yükselmeye devam ederse %60'lara çıkacak. ÜFE'nin yükselmesi durumunda en düşük sigaranın 36,5 TL olması bekleniyor. Hiçbir 36.5 liranın altında sigara kalmayacak.

Sigara ve alkolde uygulanan ÖTV, yasalar gereği her 6 ayda bir ÜFE oranı kadar artırılıyor. ÜFE'nin yükselmesi senaryosuna göre en ucuz sigaranın ulaşacağı miktar, cep yakacak gibi görünüyor. Enflasyondaki yükseliş, sigara ve alkol fiyatlarını ciddi anlamda artıracak gibi görünüyor. Her iki üründe de Özel Tüketim Vergisi'nin 6 ayda bir otomatik olarak ÜFE bazından artırılması nedeniyle fiyat artışı kaçınılmaz oluyor.

ÜFE Oranı Cep Yakacak! En Ucuz Sigaranın 40 TL Olması Bekleniyor

SİGARA VE ALKOL KULLANANLARIN CEBİ EKSTRA YANACAK

Yasa ile yapılan düzenleme gereğince ÜFE oranı çok yüksek olunca alkol ve sigara kullananların cepleri de tekrar tekrar yanacak. Habertürk yazarı Rahim Ak'ın aktardığına göre, 2022 yılının ilk 4 ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %39,23 seviyesine çıktı. Yıllık bazda belirlenen rakam ise 1 seviyesinde. Buna paralel olarak ÖTV artışları da 6 aylık ÜFE artışı miktarında yapılıyor. İlk 4 ayın sonrasında 6 aylık oranı belirleyecek rakam ilk 4 ayın rakamları gibi olursa 6 aylık ÜFE oranı %60 olacak. Böylece sigaranın ÖTV'si de %60 artmış olacak.

EN DÜŞÜK SİGARA KAÇ TL OLACAK?

Şu anda 20 sigaralık bir paketten alınan vergi 14,39 liraya denk geliyor. Asgari maktu tutar sigara fiyatının %63'ünün altına düşemiyor. 23.5 li23,5k asgari maktu vergi sigara fiyatının en az %63'ü oranında oluyor. Yani 36,5 lira. Satış fiyatları üzerinden alınan KDV de bulunuyor. Şu anda uygulanan KDV oranında. Sigara şirketleri, bayi karı, maliyet, KDV derken sigarayı en az 36,5 liraya satacak. Şu anda en ucuz 23,5 lira olan sigara, ÜFE oranında ÖTV artışı ile 37,6 lira, en pahalı sigara da 43,2 lira olacak.

Emlak365.com