Uzman isim binalar çökebilir diyerek o ili uyardı!

Konya ilinde obrukların artmasının ardından uzman isimlerden konu ile ilgili değerlendirmeler peş peşe yapılmaya başlandı.
Uzman isim binalar çökebilir diyerek o ili uyardı!

Son dönemde Konya ovasında yer alan obrukların yerleşim yerlerine kadar ilerlemesinin ardından konu ile ilgili endişeler de artmaya başladı. Vatandaşlar tarafından konu ile ilgili endişelerin artması ile birlikte bu sürecin ne gibi olumsuz yanlarının olabileceği hakkında merak edilenler de gündeme geldi. Konuya ilişkin pek çok açıklama yapılırken bugün Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Araştırma, Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık tarafından son derece önemli noktalara değinildi.

'BİNALAR ÇÖKEBİLİR' DİYEREK UYARDI!

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; 2022 yılının sonu itibariyle yapılan araştırmalar sonucunda toplamda 2500 obruğun meydana geldiği gözlemlendiğini açıklayan Prof. Dr. Fetullah Arık konuya ilişkin, "Obruk nedeniyle afet olma riski var. Bugüne kadar can kaybı olmaması olmayacağı anlamına gelmez. 30 civarında ev ve oturum yerinde obruk nedeniyle hasar oluştu. Bu oluşumda kuraklıkta etkili. Son birkaç yılda yeraltı seviyesi 20 metre birden düştü. 40-50 yılda düşen su seviyesi 1 yılda düştü. Kapalı Havza'da 100 bin civarında kaçak kuyu var. Bu kuyuların ne kadar su kullanıldığı, nerelerde kullanıldığını da bilmiyoruz. Ortak bir çözüm bulmak zorundayız" ifadeleri ile önümüzdeki süreç içerisinde yerleşim yerlerinin büyük hasar alabileceğinden bahsetti.