Uzmanlardan Endişelendiren Müsilaj Açıklaması! Müsilaj Kabusu Geri Mi Dönüyor?

2021 yılında paniğe neden olan müsilaj kabusu geri dönüyor. Uzman ismin yaptığı müsilaj açıklaması sonrasında tehlike yeniden gündeme geldi.
Uzmanlardan Endişelendiren Müsilaj Açıklaması! Müsilaj Kabusu Geri Mi Dönüyor?

Müsilaj kabusu geçtiğimiz yıl Marmara Denizini etkisi altına alarak korkutucu günler yaşatmıştı. Denizlerdeki müsilajın temizlenmesi sonrasında sorun tam bitti derken şimdi de uzmanlardan endişe veren bir açıklama yapıldı.

'' YENİ BİR MÜSİLAJ OLUŞUMUYLA KARŞILAŞABİLİRİZ ''

Balıkesir Bandırma OnYedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 yılında Marmara Denizi'nde görülen müsilajla ilgili son gelişmeleri paylaştı. Daha önce Marmara Denizindeki müsilajı denize dalarak inceleyen Prof. Dr. Sarı, müsilajın yok olmadığını, çamur olarak denizin dibine çöktüğünü söyledi.

Denize daldığı sırada diplerde müsilajın çamur olarak dibe çöktüğünü kaydeden Sarı, müsilajın koyları, körfezleri ve kıyıları kapladığı an '' Eyvah müsilaj '' var dediklerini söyledi.

Yaz boyunca gördükleri konusunda telaşlandıklarını aktaran Sarı, Temmuz ayına gelindiğinde müsilaj tabakasının artık görülemediğini belirtirken aslında müsilaj sorununun günümüzde hâlâ devam ettiğini aktardı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle artan deniz yüzeyi sıcaklıkları, Marmara Denizi'nin kirletilmesi, besin elementine yüklenilmesi ve denizde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bu ekolojik felaketin bizleri yeniden ziyaret edeceğini aktardı.

Uzmanlardan Endişelendiren Müsilaj Açıklaması! Müsilaj Kabusu Geri Mi Dönüyor?

ŞU AN YOK AMA İLERDE OLABİLİR

Mevcut durumda deniz yüzeyine bir müsilaja rastlamadıklarının altını çizen Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz sıcaklığında yaşanacak bir yükselişin müsilaj oluşumunu tetikleyebileceği konusunda uyaran Sarı, Marmara Denizi'nde aşırı alg çoğalması olduğunun da altını çizdi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an deniz yüzeyinde geçen yıl ki kadar müsilaj olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

'' Geçen yıl ki müsilaj nereye gitti? Büyük bir kısmı müsilaj çamuru olarak deniz dibine çöktü. Deniz dibinde parçalanma devam ediyor. Ancak deniz yüzeyi sıcaklıkları arttığı takdirde azot ve fosfor yeterli miktarda var denizde, kirleticiler var, deniz şartlarında bir değişiklik olmadığı için yeni bir müsilaj oluşma ihtimali yüksek '' dedi.

Bu açıklamanın ardından denizlerde yeniden müsilaj endişesi yaşanmaya başladı. Konu hakkında tedbirler alınmaz ise müsilajın yeniden Marmara Denizi'ni sarması kaçınılmaz olabilir.

Emlak365.com