Vatandaşa Ekrem İmamoğlu'nun cezası soruldu! Kimin oyu artacak, karar siyaseti nasıl etkileyecek?

Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis ve siyasi yasak cezasına dair karar vatandaşa soruldu. BUPAR Araştırma vatandaşın son günlerin en çok konuşulan konusuna dair ne düşündüğünü bir anket çalışması ile ortaya koydu.
Vatandaşa Ekrem İmamoğlu'nun cezası soruldu! Kimin oyu artacak, karar siyaseti nasıl etkileyecek?

Hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesi ile mahkemeden 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verildi. Açıklanan bu ceza günlerdir Türkiye’nin en çok konuşulan konusu haline geldi. Çeşitli siyasi tartışmalar yapılırken BUPAR Araştırma bu ceza hakkında vatandaşın ne düşündüğüne dair bir kamuoyu araştırması yaptı ve sonuçları da açıkladı.

VATANDAŞ CEZAYI DOĞRU BULUYOR MU?

Yapılan kamuoyu araştırmasında vatandaşlara, “Siz bu cezayı doğru buluyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 71’i cezayı doğru bulmadığını belirtirken yüzde 19,5’i ise cezayı doğru bulduklarını ifade ettiler. Yüzde 9,5’luk kesim ise konu hakkında kararsız olduklarına dair cevap verdiler.

VERİLEN CEZA HUKUKİ Mİ SİYASİ Mİ?

Anket çalışmasında vatandaşlardan, “Sizce Ekrem İmamoğlu’na verilen bu ceza hukuki midir yoksa siyasi midir?” sorusuna da cevap vermeleri istendi. Ankete katılım gösteren vatandaşların yüzde 75,5’i bu kararı siyasi, yüzde 21,5’i ise hukuki buldukları cevaplarını verdiler. Fikri olmayanların veya fikrini beyan etmek istemeyenlerin oranı ise yüzde 3 olarak açıklandı.

CEZA ÜLKE GÜNDEMİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ekrem İmamoğlu’na verilen cezanın ülke gündemine nasıl etkisi olacağı da vatandaşlara soruldu. Ankete katılanların yüzde 69,5’i bu kararın ülkenin siyasi geleceğinde büyük etkisi olacağını ve uzun süre ülke gündeminde kalacağını belirttiler. Yüzde 29,5’lik kesim ise kısa sürede unutulacak bir gelişme olarak değerlendirdi. Yüzde 1,5 oranında ise vatandaşlar konuya dair fikir bildirmediler.

EKREM İMAMOĞLU'NUN SİYASİ HAYATINI NASIL ETKİLEYECEK?

Sorulan bir diğer soru ise, “Cezanın Ekrem İmamoğlu’nun siyasi hayatına etkisi nasıl olur?” şeklinde oldu. Bu cezanın Ekrem İmamoğlu’nun siyasi hayatına etkisinin olumlu olacağını düşünenlerin oranı yüzde 53,5, olumsuz olacağını düşünenleri oranı yüzde 29,5 şeklinde açıklandı.

CEZA HANGİ İTTİFAKIN OYUNU ARTTIRIR?

Ayrıca verilen cezanın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın mı yoksa Millet İttifakı’nın mı oyunu artıracağı sorusu da soruldu. Ankete katılan vatandaşların yüzde 66,5’i Millet İttifakı’nın, yüzde 19,5’i ise Cumhur İttifakı’nın bu ceza nedeniyle oylarını artıracaklarını belirttiler.