Yasa Tasarısı Mecliste! Yoklama Kaçağı, Bakaya Olanlara Bedelli Askerlik Hakkı

Bakaya durumda olanlar, asker kaçağı konumunda olanlara bedelli askerli fırsatı mı verilecek? TBMM'ye kanun teklifi verildi. İşte yüzbinlerce genci yakından ilgilendiren düzenleme.
Yasa Tasarısı Mecliste! Yoklama Kaçağı, Bakaya Olanlara Bedelli Askerlik Hakkı

Askeralma Yönetmeliği kapsamında bedelli askerlik yapabilmek için yoklama kaçağı, bakaya yada saklı duruma düşmemiş olmak gerekiyor. Ancak üniversite eğitimi gibi nedenler başta olmak üzere birçok vatandaş bu konumda bulunuyor. Uzun süredir bu durumda olup bedelli askerlik yasasında düzenleme bekleyenler için yeni bir fırsat doğdu.

BEDELLİ ASKERLİK YÖNETMELİĞİNDE TEK SEFERLİK DÜZENLEME TALEBİ

Eski CHP ve Memleket Partisi Milletvekili olan ancak şu sıralar Bağımsız Milletvekili olarak görevini icra eden Mehmet Ali Çelebi, TBMM'ye bir yasa tasarısı sundu. Askeralma yönetmeliğinde düzenleme içeren yasa tasarısı, bedelli askerlik yapma hakkı kapsamı dışında olanlara bir defaya mahsus bedelli askerlik hakkı tanıyor.

Düzenleme ile yoklama kaçağı, bakaya yada saklı durumda bulunan vatandaşların bedelli askerlik yapabilmelerini amaçlıyor.

Yasa Tasarısı Gerekçesi

İzmir Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sunulan kanun teklifi gerekçesinde; bedelli askerliğin kalıcı halde uygulandığı hatırlatıldı. Bu kapsamda tecil yaşının 29 yaştan, 22 yaşa düşürüldüğü bunun sonucunda ise birçok gencin istemeden yoklama kaçağı durumuna düştüğü ifade edildi. Yoklama kaçağı durumunda olanların üniversiteye girme ve bedelli askerlik yapma haklarını yasa gereği ortadan kalktığını vurgulayan Çelebi, on binlerce gencin mağdur olduğunu ve bu mağduriyetlerin giderilmesinin beklendiğini söyledi.

Yasa tasarısı ile mağdur durumda olan vatandaşların bir defaya mahsus bedelli askerlik hakkından yararlanmaları amaçlandığı bildirildi.

TBMM'YE SUNULAN KANUN TEKLİFİ

Yasa Tasarısı Mecliste! Yoklama Kaçağı, Bakaya Olanlara Bedelli Askerlik Hakkı

Askeralma yönetmeliğinde yapılmak istenilen düzenlemeye ilişkin İzmir Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sunulan kanun teklifi.