Z kuşağının seçim anketinden sürpriz sonuç! Hangi partiye yüzde kaç oy çıktı?

2023 yılında yapılacak olan seçimler için araştırma şirketleri seçmenlerin nabzını tutmaya devam ediyorlar. Yapılacak olan seçimlerde gençlerin oyları belirleyici olacak. Z kuşağı ile yapılan seçim anketinden sürpriz bir sonuç çıktı. İşte o anket ve siyasi partilerin oy oranları...
Z kuşağının seçim anketinden sürpriz sonuç! Hangi partiye yüzde kaç oy çıktı?

Erken seçim kararı alınmaması durumunda Haziran 2023’te Türkiye sandığa gidecek. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde ilk defa oy kullanacak olan yaklaşık 8-10 milyon civarında seçmen belirleyici olacak. Z kuşağı olarak tanımlanan gençlerin seçimlerdeki tercihlerinin ne yönde olacağı şimdiden anket şirketleri tarafından ölçülmeye başlandı.

TÜM PARTİLER Z KUŞAĞINI HEDEFLİYOR

Z kuşağının belirleyici olacak olmalarından dolayı tüm siyasi partiler gençlere yönelik söylemler geliştirmeye başladılar. Gençlere dair geliştirilen politikaların seçimlere nasıl yansıyacağı ise oldukça şüpheli olarak yorumlanıyor. Gençlere ulaşmak konusunda tüm siyasi partiler güçlük yaşarken şu ana kadar gençleri heyecanlandıracak bir siyasi parti söylemi ortaya çıkmadı. Bu durum da yapılan seçim anketinin sonuçlarına da yansıdı.

Z KUŞAĞI HANGİ PARTİYE YÜZDE KAÇ OY VERİYOR?

Metropoll Araştırma tarafından Ekim ayı içerisinde Z kuşağına, “Bu pazar Milletvekili Genel Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Z kuşağının bu soruya verdikleri cevaplar ise tüm siyasi partilere çok büyük bir mesaj oldu.

Z kuşağı ile yapılan seçim anketine göre birinci sırada herhangi bir siyasi parti yer alamadı. Gençlerin yüzde 21,1’i seçimlerde kararsız olduklarını bildirdiler. Kararsızların ardından siyasi partiler oy oranları ile sıralandılar.

Z kuşağı anketinde ikinci sırada CHP yer alırken oy oranı yüzde 20,4 olarak açıklandı. Üçüncü sırada ise İYİ Parti yüzde 15,9 oranında oy oranı ile yer alıyor. AK Parti Z kuşağının tercihlerinde dördüncü sırada yer alıyor ve oy oranı yüzde 13,1 olarak açıklandı. MHP ise beşinci sırada yer alıp yüzde 7,2 oy oranı alabildi.

İlk 5 sıranın ardında kalan tüm siyasi partiler yüzde 7’lik seçim barajının altında yer aldılar. Buna göre HDP yüzde 5, TDP yüzde 4,1, Gelecek Partisi yüzde 3,6, Deva Partisi yüzde 3,1, Memleket Partisi yüzde 2, Bağımsız Türkiye Partisi yüzde 1,6, Yeniden Refah Partisi yüzde 1,2 ve diğer partiler ise yüzde 1,7 oranında oy alıyorlar.