Zekat İle Fitre Arasındaki Fark Nedir? Damada, Geline, Toruna Fitre Verilir Mi?

Ramazan ayında en çok araştırılan konulardan biri zekat ile fitre arasındaki fark ve damat, gelin ve torunlara zekat, fitre verilir mi sorusu oluyor. İşte konuya ilişkin bilinmesi gerekenler.
Zekat İle Fitre Arasındaki Fark Nedir? Damada, Geline, Toruna Fitre Verilir Mi?

Ramazan ayına sayılı günler kala internette fitre ve zekat ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Fitre, temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan herkesin Ramazan ayında vermesi gereken bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir ve ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verebilmektedir.

Fitre konusunda kafa karışıklığı devam ederken vatandaşlar gelinine, damadına ya da torununa fitre verebilir mi merak ediliyor. İşte fitre verme konusunda bilinmesi gerekenler...

ZEKAT İLE FİTRE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Zekat, belirli çerçeveye göre belirlenen ölçüde zengin olan Müslümanların yılda bir kez malının kırkta birini dinin belirlediği kişilere vermesidir. Zekat, Mslüman, erginlik çağına gelmiş, asıl ihtiyaçlarından ve borçlarından başka mala sahip olan ve malının üzerinden bir yıl geçen kimseler tarafından verilmelidir.

Fitre ise ramazan ayının sonunu görebilen, zekat vermekle yükümlü her Müslüman'ın vermesi gereken bir sadakadır.

ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ?

Zekat anne, baba, dede, nine, kız, oğul ve unlardan olan torunlara bakmakla yükümlü olunduğu için zekat verilmez. Ancak muhtaç olması durumunda evlenerek başka bir aile kurmuş kız ve erkek kardeşlere, yeğenlere, hala, dayı, amca, teyze, diğer akraba ve komşulara verilebilmektedir.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Din kurallarına göre fitre verilmeyecek kişiler şunlardır:

- Anne, baba, büyük anne, büyük baba

- Oğul, torun ve bunlardan doğan çocuklara,

- Eşine,

-Zengine,

- Babası zengin olan erginliğe erişmemiş çocuğa,

- Şafilere ve Müslüman olmayana verilmemektedir.

DAMADA, GELİNE, TORUNA FİTRE VERİLİR Mİ?

Fakir olan damada zekat verilebilmektedir. Koca, karısına bakmakla yükümlü olduğu için kişinin gelinine zekat vermesi oğluna zekat vermesiyle aynıdır. Bu nedenle, geline zekat vermek geçerlidir ancak uygun değildir. İhtiyaç sahibi damada ve geline zekat verilebilmektedir.

Yukarıdaki listede belirtilen kişiler dışında kardeş, teyze, dayı, amca, hala, kuzen, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalideye eğer ihtiyaç sahibi ise zekat, fitre ve fidye verilebilmektedir.