2022 TOKİ başvuru şartları nelerdir? Gerekli belgeler nelerdir?
TOKİ başvurusu için bazı şartlar bulunmaktadır. TOKİ’ye her vatandaş başvuruda bulunamaz. Kişinin gerekli şartları sağlaması gerekir.
Bu şartlar ise şunlardır:
· Kişi T.C vatandaşı olmalıdır
· TOKİ projesinin yapıldığı yerde başvuruda bulunan kişinin en az 1 yıl boyunca ikamet etmesi gerekir
· Şehit Ailesi olanların, Dul, yetim kategorisi içinde başvuru yapacak ola kişilerin TOKİ projesinin yapılacağı yerde en az 3 yıl boyunca ikamet etmeleri gerekir
· Kişi Toplu Konut İdaresinden konut sahibi olmamış ve konut kredisi almamış olmalıdır
· Başvuruda bulunacak olan kişinin, eşinin ve çocuklarının üzerine herhangi bir mülkiyeti olmamalıdır.
· Başvuru yapacak kişinin en az 25 yaşında olması gerekir.
· Ailenin aylık hane geliri en fazla 10.000 TL olmalıdır.
· Çocuğu olan dul kişiler için herhangi bir yaş şartı bulunmuyor.
Bu başvuru şartlarını sağlayan kişiler TOKİ’ye başvuruda bulunabilirler
TOKİ Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
TOKİ’ye başvurmak için bazı belgeler gerekir. Bu belgeleri ibraz eden kişiler başvuruda bulunabilirler. Başvuru için istenen belgeler ise şunlardır:
· Başvuruda bulunacak kişinin kimlik fotokopisi gereklidir.
· Başvuru yapacak engelli kişiler Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce verilen kimliğin fotokopisi gerekir. Kişi bunun yerine devlet hastanesinden alınması gereken sağlık heyeti raporunu da verebilir. (Engelli kişilerin vereceği rapor kişinin en az yüzde kırk engelli olduğuna dair bir belgedir.)
· Başvurucu yapacak olan emekli kişiler ise Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli kimliği adında bir belge almalıdır.
TOKİ Başvurusu Nereye Yapılır?
TOKİ başvurusu TOKİ projesinin yapılacağı il ya da ilçenin belediyeleri, valiliği ve kaymakamlığına yapılır. Kişi TOKİ başvurusu için gerekli şartları sağlıyorsa istenen belgeleri hazırlayıp TOKİ projesinin yapılacağı ilçede bulunan belediyelere, kaymakamlığa başvurusunu yapabilir.
TOKİ Başvurusunda Eksik Belge Verilmesi Durumunda Ne Olur?
TOKİ başvurusunda eksik belge verilmesi durumunda başvuru yapan kişi TOKİ kurasına katılamazlar. Bu hakkı kaybetmiş olurlar.
TOKİ Yedek Listesinde Yer Alanların Yapması Gerekenler Nelerdir?
TOKİ yedek listesinde yer alanlar asıl listedekilerle aynı şekilde işlemlerini yapmalılardır. Başvuru yapan kişinin adı yedek listesinde gözüküyorsa kişi asıl alıcıların sözleşme sürelerinin bitmesini beklemelidir. Sözleşme süresi bitince kalan konutlar belirlenir. Kalan konutlar ise yedek listesinde yer alan kişilere verilir.
TOKİ Sözleşmesinde Kişinin İbraz Etmesi Belgeler Nelerdir?
TOKİ sözleşmesinin imzalanması için kişinin ibraz etmesi gereken belgeler bulunur. Bu belgeler ise şunlardır:
· Kişi İl/İlçe Müdürlüğüne gidip onaylı nüfus kayıt örneği almalıdır.
· Kişi İl/İlçe Müdürlüğünden kendisinin projenin yapılacağı yerde en az 1 yıl ikamet ettiğine dair belge almalıdır. Şehit Ailesi olanlar, Harp ve Vazife Maulleri, dul ve yetim kişiler ise projenin yapılacağı ilde en az 3 yıl ikamet ettiklerine dair belge almalıdırlar.
· Kişi İl/İlçe Tapu Sicil Müdürlüğünden kişinin kendisine, eşine ve çocuklarına ait herhangi bir mülk bulunmadığına dair bir belge almalıdır.
TOKİ Sözleşmesinin Feshi Durumunda Ödenen Taksitler Geri Alınabilir Mİ?
TOKİ sözleşmesinin feshi durumunda kişinin ödemiş olduğu başvuru bedel ücreti, peşinatlar ve kişinin ödemiş olduğu taksit faizsiz bir şekilde kişiye geri ödenir.
TOKİ’den Kimler Konut Alabilir?
TOKİ’den konut sahibi olmak için kişinin bazı kriterlere sahip olması gerekir. TOKİ’den herkes konut alamaz. Konut alabilecek kişiler T.C. vatandaşı olup konut sahibi olma imkanı olmayan yoksul insanlar, dar gelirli kişiler TOKİ’den konut alabilirler.
TOKİ Başvurusunda Bulunan Kişiler Daha Sonra Ne Yapmalılar?
TOKİ başvurusunda bulunan kişiler gerekli belgeleri de ilettikten sonra TOKİ’nin vermiş olduğu tarih aralıklarında belirtilmiş olan bankaya gidip sözleşme imzalamaları gerekir.