TOKİ talep örgütlenmesi nedir, nasıl işliyor, kimlere ucuz konut satılıyor?
TOKİ uzun yıllardır Türkiye’de ucuz konut yaparak dar ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapıyor. Yaklaşık 1,2 milyon adet konut teslimi yapan TOKİ bu konuda faaliyetlerine devam ediyor. Şu anda deprem felaketinin yıkımı nedeniyle yaklaşık 650 bin adet konut yapımı için çalışmalar yapılıyor. Bunun yanında TOKİ İlk Evim sosyal konut projesi kapsamında da 250 bin adet sosyal konut inşa edilecek. TOKİ’nin konut yapım modellerinden birisi de talep örgütlenmesi olarak dikkat çekiyor.
TALEP ÖRGÜTLENMESİ NEDİR?
Nüfus yoğunluğunun düşük olduğu bölgelerde belediyelerin belirledikleri alanlarda konut inşa edilmesi için belediyeler TOKİ’ye başvuru yapıyorlar. Konutların inşa edileceği arsa ve bu konutları satın alacak vatandaşlar belediyenin sorumluluğunda oluyor. Yani bir anlamda TOKİ’ye garanti verilmiş oluyor. Bu şekilde yapılan başvurulara TOKİ talep örgütlenmesi adı veriliyor. Konutların yapılacağı yerleşim yerinde nüfusun 40 binin altında olması gerekmektedir.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
TOKİ talep örgütlenmesi işlemi için önce belediyenin TOKİ’ye başvuru yapması gerekiyor. Ardından TOKİ tarafından hazırlanan anket formu belediyelere gönderilerek anket yapmaları isteniyor. Bu formda TOKİ’den ev satın almak isteyen vatandaşlar hangi tip evleri tercih ettiklerini, oda sayılarını, fiyatları ve ödeme koşulları gibi tercihlerini belirtiyorlar. Bu anket sonucuna göre TOKİ bir çalışma yaparak hangi tip konutların inşa edileceğini, tahmini ne kadar fiyat uygulanacağını ve ödeme koşullarını belirleyerek yeniden belediyeye gönderip bir de süre veriyor.
Belediye TOKİ’nin belirlediği kriterleri açıklayarak duyurusunu yapıyor. Ardından konut satın almak isteyen vatandaşlar Ziraat Bankası’nda açılan TOKİ hesabına başvuru formunu doldurup başvuru bedelini yatırıyorlar. Başvuru sayısı TOKİ tarafından konut yapımına uygun görülürse konut projesi ihaleye çıkarılıyor ve konut inşasına başlanıyor.