TOKİ zam oranı 2024 Temmuz ne kadar olacak?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) vatandaşların uygun koşullarda konut sahibi olmalarını sağlama devam ederken TOKİ zam oranı ile alakalı büyük bir merak yaşanıyor. TOKİ taksitleri ne kadar zamlanacak?
TOKİ zam oranı 2024 Temmuz ne kadar olacak?

TOKİ Türkiye’de çok önemli bir hizmete imza atıyor. Çok uzun yıllardır dar ve orta gelirli vatandaşlar için konut üreten TOKİ bu konutları oldukça ucuz fiyata mal ettiği için uygun fiyatlarla da satabiliyor. TOKİ tarafından sağlanan tek imkan uygun fiyat olmuyor. Vatandaşlar TOKİ’den ev satın alırken çok makul ödeme koşulları ile karşılaşıyorlar.

TOKİ’nin konutları 90 ay, 120 ay, 180 ay, 240 ay vadelerde satın alınabiliyor. Üstelik konut kredisi çekilmesi gibi bir durum da olmuyor. Faiz maliyeti olmadan vatandaşlara ev satışı yapan TOKİ bu şekilde 1,5 milyondan fazla konut üretip bu kadar ailenin ev sahibi olmasını sağladı.

TOKİ TAKSİTLERİ NASIL ZAMLANIYOR?

TOKİ’den taksitle konut satın alan vatandaşlar bu taksitleri uzun yıllar ödüyorlar. Bu taksitlere faiz işletilmiyor belki ama yılda 2 defa zam uygulanıyor. Bu zam da belirli bir sistem ile TOKİ tarafından kararlaştırılıyor. Kağıt üzerindeki uygulamaya göre memur maaşlarına yapılan zam kadar 6 ayda bir TOKİ taksitleri de zamlanıyor. Ancak bu tamamen kağıt üzerindeki uygulama oluyor. Nihai karar ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından veriliyor. Özellikle yüksek enflasyonun yaşandığı, vatandaşın alım gücünün düştüğü dönemlerde memur maaş zammından daha düşük oranlarda TOKİ zammı uygulanabiliyor.

YENİ ZAM NE KADAR OLACAK?

TOKİ zammı için memur maaş zammına bakılması gerekiyor. Bu konuda net rakamlar henüz belli değil. Ancak Temmuz 2024 döneminde memur maaş zammının yüzde 22 civarında olması bekleniyor. Bu zam oranı TOKİ zammı olarak da uygulanabilir. TOKİ ekstra bir karar alarak bu orandan daha düşük bir oranı da Temmuz 2024 TOKİ zammı olarak da ilan edebilir.