TOKİ'den Satın Alınan Evler Kiraya Verilebilir Mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konuıt İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Türkiye'nin 81 ilinde alt gelir grubuna giren vatandaşlar için konut inşa edip satmaya devam ediyor. Standart konut projelerine de imza atan TOKİ bugüne kadar çok sayıda vatandaşı ev sahibi yaptı. Peki TOKİ'den satın alınan evler kiraya verilir mi? TOKİ'nin alt gelir projelerinden konutlar kiraya verilirse ne olur?
TOKİ'den Satın Alınan Evler Kiraya Verilebilir Mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konuıt İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Türkiye'nin 81 ilinde hummalı bir inşaat süreci ilerlemeye devam ediyor. Uygun fiyata konut satışı yapmak misyonunu edinmiş olan TOKİ bugüne kadar çok sayıda vatandaşı makul fiyatlarla ev sahibi yaptı. TOKİ'nin konut fiyatlarını düşük tutmasının yanında taksit imkanı sunması ve 120 ay, 180 ay ve 240 ay gibi vade seçenekleri vermesi başlı başına bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Kamu yararına faaliyet gösteren bir kurum olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konuıt İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bu konuda konut projeleri ile ses getirmeye devam ediyor. Tamamlanan konut projelerinde satışlar sürerken yeni konut projelerine başlamak için de ihale duyuruları TOKİ tarafından yayınlanıyor. Yine Türkiye'nin çok sayıda ilinde TOKİ'nin konut projelerinde 2021 yılı içerisinde inşaatların başlanacağı bildirildi.

TOKİ tarafından yapılan inşaat projeleri iki ana grupta sınıflandırılıyor. Bunların ilki kurumun da kuruluş amacı olan alt gelir projeleri oluyor. Bu proje kapsamında alt gelir grubu için konutlar inşa ediliyor. Bu konutlar da yalnızca alt gelir grubu vatandaşlara belirli kolaylıklar gösterilerek satılıyor. Diğer grup ise standart konut projelerinden teşkil oluyor. Bu konut projelerinde genellikle satışlar uygun fiyatlı olsa da alt gelir grubu şartı aranmıyor.

TOKİ ALT GELİR PROJELERİNDEN SATIN ALINAN KONUTLAR KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?

TOKİ'den alt gelir projelerinden konut satın alan vatandaşlar bu konutları kiraya verip veremeyeceklerini merak ediyorlar. TOKİ'den edinilen bilgilere göre bu konuda önemli bir ayrıntıya dikkat çekildi. Alt gelir projelerinden konut satın alınmışsa bu konutun borcu bitene kadar bu konutta alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının ikamet etme şartı bulunuyor. Bu ikamet şartı yerine getirilmezse yapılan sözleşme TOKİ tarafından feshedilebiliyor. Bunun için bu konutları satın alanlar borçları bitene kadar konutları kiraya veremezler. Borç ödemesi tamamlandıktan sonra her türlü tasarruf hakkı konut sahibinde oluyor. O zaman kiralama yoluna gidilebilir.

TOKİ'NİN STANDART KONUT PROJELERİNDEN SATIN ALINAN EVLER KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?

TOKİ'nin standart konut projelerinden ev satın alan vatandaşlar bu konutları istedikleri gibi kiraya verme hakkına sahiptirler. Ancak burada da istisnai durumları olan 3+1 konutların kiraya verilmesi kararı TOKİ'nin kararı ile mümkün olabilmektedir.