12 Aylık Emlak Raporu Yayımlandı! Konut Kira ve Satışlarına Yapılan Zam, En Pahalı Olan İller Açıklandı

Endeksa tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre son bir yıl içerisinde Türkiye genelinde kira fiyatlarına yapılan zam oranı yüzde 18 oldu.
12 Aylık Emlak Raporu Yayımlandı! Konut Kira ve Satışlarına Yapılan Zam, En Pahalı Olan İller Açıklandı

Endeksa tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre son bir yıl içerisinde Türkiye genelinde kira fiyatlarına yapılan zam oranı yüzde 18 oldu. Türkiye'de bu dönemde metrekare bazında kiraların en fazla olduğu ise Muğla oldu. Söz konusu raporda yer alan diğer veriler ise şöyle,

Pandemi sürecinin emlak sektörüne etkilerine ilişkin 12 aylık rapor yayımlandı. Söz konusu raporda son bir yıl içerisinde kira fiyatlarında yaşanan değer artışı, en fazla kira artışı olan şehirler ve kira fiyatlarının en fazla olduğu iller sıralandı. İşte Endeksa tarafından açıklanan o raporun detayları.



SON BİR YILDA KİRA FİYATLARI YÜZDE 18 ARTTI



Yeni nesil gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa açıkladığı verilerinde Türkiye genelinde yaşanan kira artış aronının yüzde 18 olduğunu duyurdu. 2020 yılında satış fiyatlarında yaşanan değer artışı ise yüzde 35 bandında oldu. Endeksa dairelerin şekline göre ortalama fiyat listelerini de açıkladı. Buna göre 1+1'lerin kirası ortalama 1.200 TL olarak duyuruldu. Bunun yanında 2+1'lerin 1.268 TL, 3+1'lerin 1.332 TL, 4+1'lerin ise 2.218 TL olarak açıklandı.



Kira fiyatlarında yaşanan değer artışı sonrasında kira fiyatlarında ortalama metrekare fiyatı 14 TL olurken ortalamam kira tutarı ise 1480 TL olarak açıklandı. Konutların geri dönüşüm süresi ise 20 yıl olarak hesaplandı.



En Pahalı İl Muğla



Türkiye'de kira fiyatlarının en yüksek olduğu şehir Muğla oldu. Muğla'nın ardından listede yer alan diğer şehirler sırasıyla İstanbul, Antalya, İzmir, Edirne, Çanakkale, Aydın, Yalova, Gaziantep ve Bursa olarak belirlendi. Türkiye'de en pahalı kira bedeline sahip Muğla'da kiralar son bir yılda ortalamanın üzerinde yüzde 22 oranında yükseldi.



Muğla'da ortalama metrekare kira fiyatı ise 21 TL oldu. İstanbul'da kira artış oranı ise yüzde 18 seviyesinde bulunuyır. Antalya ise ortalamanın altında yüzde 13 kira artış oranı yaşadı. Antalya'da ise ortalama metrekare kira 15 TL, ortalama kira 1.659 TL ve geri dönüş süresi 18 yıl olarak belirlendi.



BALKONLU EVLERE TALEP ARTTI



Endeksa Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan açıklanan veriler sonrasında yaptığı konuşmasında "Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde konut kira değeri %18, satış değeri ise %35 artış gösterdi. Pandeminin etkisi ile en önemli ihtiyaçlarımızın başında gelen barınma ihtiyacının önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu dönemde özellikle daha geniş veya bahçeli, balkonlu evlere olan talep arttı" ifadelerini kullandı. Dalan konuşmasının devamında Haziran 2020 döneminde sağlanan kredi olanaklarının fiyatları yükselttiğini ifade etti.



Emlak365.com