126 Emekli Büyükelçi'den Kanal İstanbul Çıkışı: Mutlak Egemenliğimizi Kaybettirecek!
Yapılan karşılıklı açıklamalar ile ülke gündeminin en çok tartışılan gündem maddeleri arasında yer almaya devam eden Kanal İstanbul projesi hakkında emekli diplomatlar tarafından gündeme bomba gibi düşen bir açıklama geldi.
KANAL İSTANBUL PROJESİ TÜRKİYE'NİN MARMARA DENİZİNDEKİ MUTLAK EGEMENLİĞİNİ ETKİLER Mİ?
126 emekli büyükelçinin imzası ile hazırlanan kamuoyu açıklamasında Kanal İstanbul projesinden acilen vazgeçilmesi gerektiği ifade edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanal İstanbul ve ÇED raporu içerisinde yer alan Çanakkale Kanalı ifadelerinin son derece tehlikeli olduğu belirtilen açıklamada bu ifadelerin Amerika'nın Montrö sözleşmesini tartışmaya açma amacına hizmet edeceği iddiası gündeme taşındı.
Yayımlanan açıklamada "Kanal İstanbul, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açacaktır. Atatürk Türkiye'sinin, Lozan Antlaşması'ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması ise Türkiye'nin İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğinin kaybedilmesine yol açar. Kanal İstanbul'dan vazgeçilmelidir" ifadelerine yer verilirken Montrö Sözleşmesinin tartışmaya açılmasının Türkiye için gerçek bir beka sorunu olduğu belirtildi.
MONTRÖ SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Yayımlanan açıklamada Montrö sözleşmesi "Türkiye Cumhuriyeti'nin, ülkenin askerden arındırılmış, uluslararası yönetime ve denetime bırakılmış son parçası üzerinde mutlak egemenliğini tescil eden belgedir" ifadelerine yer verilirken bu sözleşme sayesinde Türkiye'nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesinin önlendiği uyarısında bulunuldu.
Montreux Duyurusu altına imzasını atan emekli büyükelçiler ve başkonsoloslar Kanal İstanbul projesinde hayata geçirilecek olan Çanakkale Kanalı ile Amerika'nın Montrö sözleşmesini tartışmaya açacağını, bununda Türkiye'de büyük bir beka sorununa yol açacağını belirterek Kanal İstanbul projesinden acilen vazgeçilmesini istediler.