17 Günlük Sokağa Çıkma Yasağı ve Tam Kapanma Döneminde Apartman, Site Bahçeleri İçin İçişleri Bakanlığından Flaş Karar!

Türkiye yarın akşam yani 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00 itibari ile başlayacak tam kapanma dönemi ile 17 günlük sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçiş yapacak. Süreçte vatandaşlar en çok apartman bahçesi sokak sayılır mı, site bahçesinde yasak var mı gibi sorulara yanıt ararken İçişleri Bakanlığı flaş bir açıklama yayımladı. Site yönetimleri ile apartman sakinlerini karşı karşıya getirecek kararın detayları haberimizde...
17 Günlük Sokağa Çıkma Yasağı ve Tam Kapanma Döneminde Apartman, Site Bahçeleri İçin İçişleri Bakanlığından Flaş Karar!

Pandemi ile olan zorlu savaş devam ederken yaz sezonu başlamadan önce acilen düşürülmesi gereken koronavirüs vaka sayısı nedeni ile son kabine toplantısının ardından tam kapanma kararı çıkmıştı. Toplamda 17 gün sürecek olan yasak döneminde apartman ve site bahçelerinin durumu da merak konusu olmuştu.

APARTMAN VE SİTE BAHÇESİ SOKAK SAYILIR MI, SİTE BAHÇELERİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA DAHİL Mİ?

Ne yazık ki apartman ve site bahçeleri de ortak alanlar arasında yer aldığı için yasak kapsamına dahil edildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Güngör "Apartman bahçesinde, site içerisinde dolaşılmasının, apartman bahçesinde çocukların birbiriyle temas edecek şekilde oyun oynamasının anılan kısıtlamanın amacına aykırı olacağında tereddüt yoktur.

Amaç sosyal izolasyonu sağlamaktır. Bahçe, apartman girişi, merdiven gibi yerlerin ortak mülkiyete tabi olması, bir başka deyişle herkesin bu tür yerleri kullanma hakkına sahip olması, söz konusu yasağın bu alanlarda geçerli olmadığı anlamına gelmez" diyerek yasağın bu bölgeleri de kapsadığını söyledi. Sadece kişilerin kendi kullanımlarına ait olan özel müstakil evlerdeki bahçeler yasak kapsamı dışında tutulacak. Müstakil bahçesi olan kişiler bu alanları yasak saatlerinde de kullanabilecek.

SORUMLULUK SİTE YÖNETİMLERİNE VERİLDİ! SİTE YÖNETİCİLERİ İLE SİTE SAKİNLERİ 17 GÜN BOYUNCA SIK SIK KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR

29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00 itibari ile başlayacak olan sokağa çıkma yasağı tam 17 gün boyunca devam edecek ve 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00 itibari ile sona erecek. Uzaktan eğitim ve evden çalışmaya geçiş yapılması nedeni ile bu 17 günü evinde kapalı geçirmek yerine köyüne, yazlığına, hobi bahçesine gitmek isteyen kişiler dün adeta otogarlara akın ederken biletler bir anda tükendi.

Şehirden ayrılma imkanı bulunmayan kişiler için ise daha zorlu bir sınav sürece başlıyor. Özellikle de çocuklu aileler için 17 günlük sokağa çıkma yasağı büyük bir sorun haline gelirken süreçte apartman ve site bahçelerine kurtarıcı gözü ile bakılmıştı. Konu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama bu kişiler için hayal kırıklığı yarattı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi kapsamında yer alan 5. madde kapsamında "Tam gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması tedbirinin konut sitelerinde de uygulanmasını temin etmek amacıyla site yönetimlerine sorumluluk verilecek, site içerisinde izinsiz şekilde dışarı çıkan kişilerin (özellikle çocukların ve gençlerin) ikametlerine dönmeleri konusunda uyarılmaları sağlanacaktır" ifadesi ile sorumluluk site yönetimlerine verildi.

Çocukların ve gençlerin site ve apartman bahçesinde sosyalleşmelerine yasak gelirken süreçte site yönetimleri ile site sakinlerinin sık sık karşı karşıya gelebileckleri belirtiliyor.