1915 Çanakkale Köprüsü Son Durum: Araçların Geçeceği Yol İçin Çalışmalar Başladı
Dev ulaşım projeleri arasında yer alan ve büyük öneme sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü şantiyesinde pandemiye rağmen alınan önlemlerle çalışmalar hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Dev proje son olarak yapılan kedi yolu ile gündeme gelmişti.
İnşaat çalışmaları da yakından takip edilen dev projede son durum merak konusu olurken Çanakkale'nin Gelibolu ve Lapseki ilçelerini birbirine bağlayacak olan dev köprüde araçların üzerinden geçiş yapacağı yol için tabliye montaji aşamasına geçiş için hazırlık çalışmalarına başlandığı duyuruldu.
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İNŞAATINDA SON DURUM NEDİR, İNŞAAT HANGİ AŞAMADA, NE ZAMAN BİTECEK?
Yüksekliği, köprü açıklığı gibi pek çok konuda özel olarak hesaplanan rakamlar nedeni ile simgelerin köprüsü adı ile anılan 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında yeni bir aşamaya geçiş yapıldığı ilan edildi. Tamamlandığı anda dünyanan en uzun orta açıklıklı köprüsü unvanını Türkiye'ye getirecek olan köprünün silueti de belirginleşmeye başladı.
Çanakkale Boğazı'nın yeni gerdanlığı olarak kabul edilen dev projede hatırlanacağı üzere son olarak Ocak ayında kedi yolunun yapımına başlanmış Ocak ayında başlanan kedi yolu ile inşaat çalışmaları büyük hız kazanmıştı. Biri Asya diğeri ise Avrupa yakasında yer alan her biri 318 metre yüksekliğinde olan kule ayaklarının bitmesi ve aşamaların ilerlemesi ile dev köprünün silueti de oluşmaya başladı.
Projede bir sonraki aşamaya geçiş için tabliye blokları dev köprüye taşınmaya başlanırken şu ana kadar toplam 87 tabliye bloğundan 56 tanesi Gelibolu'na ulaştırılırken her bir bloğun ağırlığının 700 ton ağırlığında olduğu belirtildi. Bu bloklar Singapur bayraklı özel bir yüzer vinç yardımı ile köprüye monte edilecek.
Çanakkale köprüsünün ilk olarak Cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarında açılacağı belirtilmiş ardından tarih öne çekilerek Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022 olarak güncellenmişti.