20 Yıllık Apartman için Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nereye Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm projelerinin kendi yaşadığı mahalleye, sokağa gelsin diye bekleyen vatandaşlar kendi başvurularını yapabilirler. Oturduğu bina için kentsel dönüşüm başvurusunda bulunacak olanların ne yapmaları gerektiğine ilişkin tüm işlemleri sıraladık.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURU İŞLEMLERİ
Kentsel dönüşüm için beklemede olan hak sahipleri için başvuru işlemleri belediye ile yürütülecek. Başvurularan önceki süreçte ve sonraki dönemde yapılması gereken işlemler var. İşlemleri aşama aşama tamamlayan binalar için süreç başlatılır. Süreç sonunda kentsel dönüşüm için onay çıkarsa binanın yenilenme işlemleri için ilk adım atılacak.
İlk İşlem Yapı Testi
Kentsel dönüşüm başvurularından önce ilk yapılması gereken işlem yapı testi. Bina sakinleri bu işlemi kendileri yaptıracaklar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri yada bakanlığın onayı ile yapı testi gerçekleştiren firmalar denetlemeyi yapabilirler. Yapı testi ile binanın sağlamlığı kontrol edilecek. Eğer raporda binanın çürük olduğuna dair bir karar çıkarsa ve bina sakinleri rapora itiraz etmezlerse bina için yıkım kararı veriliyor. Diğer kat sahipleri tarafından riskli yapı raporuna itiraz edilirse bu durumda ikinci bir değerlendirme yapılması gerekiyor.
Bina Riskli Yapı Olacak Çıkarsa
Yapı testi sonucunda bina için riskli yapı kararı çıkarsa verilen raporlar birlikte kentsel dönüşüm başvuruları yapılır. Başvuru işlemleri bakanlık kurumlarının ilgili birimlerine talep edilen evrakların teslim edilmesi suretiyle tamamlanır. Genellikle 20 yaş ve üzerinde olan binalar ile ciddi çatlak, yıkılmalar olan binalar için onay çıkıyor.
Kira Yardımı Sağlanır
Kentsel dönüşümde her aşamanın tamamlanmasının ardından vatandaşlar evlerinden çıkmak zorunda kalırlar. Yıkım işlemi öncesinde kiraya çıkacak olan ailelere ise uzun bir süre kira yardımı yapılır. Şehre göre değişen kira yardım tutarları 715 TL'den başlıyor 1500 TL'ye kadar uzanıyor. Kira yardım desteği 48 ay boyunca sağlanıyor.