2020 Yılında Emlak Vergisi Ödeyenler Dikkat! Vergi Muafiyeti Hakkı İle Paralar İade Edilecek
Emlak vergisi ödeyen milyonlarca kişiye müjdeli haber geldi. Emlak vergisi muafiyet şartları 2021 yılı için açıklanırken listede yer alanlara emlak vergisi para iadesi hakkı ile geriye dönük 5 senelik ödemiş olduğu paraları geri alma imkanı sunuldu. Kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez, belediyeye emlak vergisi ödenmezse ne olur, emlak vergisi geri alma dilekçesi nasıl yazılır, emlak vergisi geriye dönük 5 yıl için iade edilir mi?
Türkiye'de taşınmaz sahibi olan herkes belirli muafiyet şartlarını taşımamaları halinde emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi tüm taşınmaz sahiplerini ilgilendirmekte olup her sene Mart ayı itibari ile ödeme dönemi başlamakta, isteyen kişiler Haziran ayı sonuna kadar tek seferde ödeme yapmakta isteyen kişiler ise ikinci taksit ödemesi Kasım ayında olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödemelerini yapabilmektedir.
Ancak süreçte bazı kişilere diğer tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır. Bu kişiler tarafından muafiyet hakkı olmasına rağmen ödeme yapılması halinde ise belediyeler tarafından tahsil edilen paralar geri ödenmektedir. Peki, kimler emlak vergisi ödemez, kimler emlak vergisi öder, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, kimlere emlak vergisi para iadesi yapılır?
2021 YILI EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELER?
2021 yılı için emlak vergisi muafiyet şartları da belirlenmiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından diğer sunulan tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi ödemelerinde de belirli muafiyet hakları sunmaktadır. Vergi muafiyetinde amaç vergi ödemesi kapsamına giren ancak vergi ödemeye gücü olmayan kişiler için kolaylık sunmaktır.
Örneğin taşınmaz sahibi olmasına rağmen emlak vergisi ödeme gücü olmayan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı sunulmakta, bu sayede evi olmasına rağmen emlak vergisi ödemeye gücü olmayan kişileri korumaktır. Sahibi olduğu tek konutun 200 metrekare büyüklüğü aşmaması halinde açıklanan emlak vergisi muafiyet şartı kurallarına göre:
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?
- Emekliler,
- Ev hanımları,
- Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,
- Gaziler,
- Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler,
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?
Yukarıda yer alan listenin dışında kalan ve Türkiye sınırları içerisinde apartman dairesi, müstakil ev, yazlık, arsa, tarla, bahçe gibi taşınmaz sahibi olan herkes sahibi olduğu taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu listede yer alan kişilerin emlak vergisi muafiyet hakkından yararlanabilmesi için mutlaka gelir sahibi olmamaları (emekliler için emekli maaşı dışında başka hiçbir gelire sahip olunmaması) ve sahip oldukları konutun 200 metrekare büyüklüğü aşmaması şartı aranmaktadır.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYET DİLEKÇESİ
... Belediyesi Emlak Dairesi Başkanlığına
Belediyeniz sınırları içerisinde yer alan .... adresinde bulunan taşınmazım için ödemiş olduğum emlak vergisi tutarının geriye dönük olarak ... (en fazla 5 yıl olarak yazılabilmektedir) yılık olarak hesaplanarak tarafıma iade edilmesini talep ederim.
Saygılarımla
İsim Soyisim
Tarih
İmza
EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ 2021 İÇİN BAŞVURU NEREDEN, NASIL YAPILIR?
Emlak vergisi muafiyet hakkı olmasına rağmen bu hakkından haberdar olmadığı için vergi ödemesi yapan kişilere para iadesi yapılmaktadır. Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl zaman dilimi için ödenmekte olup 5 sene boyunca ödenen emlak vergisi ödeme yapılan belediyeye yukarıda yazılan dilekçe örneği ile başvuru yapılarak iade talep edilmektedir.
Konu hakkında KDK tarafından verilen emsal kararlar da bulunmakta olup belediyenin emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen ödeme yapan kişiye tahsil ettiği parayı iade etmekle yükümlüdür.