2021 Yılında Ev Alınır Hemen Kiraya Verilirse Kaç Yılda Parasını Çıkarır?

Türkiye'de vatandaşların en sevdiği yatırımların başında konut ve diğer gayrimenkuller geliyor.
2021 Yılında Ev Alınır Hemen Kiraya Verilirse Kaç Yılda Parasını Çıkarır?

Türkiye'de vatandaşların en sevdiği yatırımların başında konut ve diğer gayrimenkuller geliyor. Peki önümüzdeki yıl içerisinde konut alıp hemen kiraya veren bir vatandaş, evinin parasının kaç yılda çıkarır.

Emlak365.com - Parasını, birikimini altın, dolar veya diğer yatırım araçları yerine gayrimenkule yatıran vatandaşların ilk tercihi konut veya işyeri oluyor. Özellikle aylık düzenli gelir sağlanabilecek, kiralanma oranı yüksek olan konutlara yapılan yatırımlar ön plana çıkıyor. Konut alan ve bu konutu kiraya veren vatandaşlar aylık kazanç elde etmeye başlıyorlar.

Konut yatırımlarında merak edilen soru ise, bir konutun aylık düzenli kira geliri olması durumunda kaç yılda kendi parasını çıkarır? İşte konut amortisman sürecine ilişkin detaylar.

KONUT AMORTİSMAN SÜRESİ NEDİR?

Konut amortisman süresi en sade şekliyle; satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde geri kazanılabileceğinin hesaplanması amortisman süreci olarak tanımlanıyor. Amortisman süreci satın alınan konutun fiyatının aylık ortalama kira gelirine bölünmesi ile hesaplanıyor.

250.000 TL'LİK KONUT İÇİN AMORTİSMAN SÜRECİ HESAPLAMA

Örneğin bir müşteri yatırım amacıyla 250.000 TL'ye konut aldı. Almış olduğu konutu 1.000 TL'ye kiraya veren müşteri için amortisman süreci şu şekilde hesaplanır. 250 bin TL'lik konut aylık 1000 TL ile 250 ayda kendi parasını çıkarır. 250 ay ise 20 - 21 yıl süre anlamına geliyor. Müşterinin yapmış olduğu yatırım için amortisman süreci 21 yıla yakın bir süre olarak hesaplanıyor.

ŞEHİRLERE GÖRE ORTALAMA AMORTİSMAN SÜRECİ HESAPLAMA

Türkiye'de yaşanan son fiyat değişimleri ve kira oranlarının yükselmesi nedeniyle amortisman süreçleri de değişti. Bazı illerde bu süre kısalırken bazı illerde yükseldi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Türkiye'de konut fiyatlarına ilişkin bir değerlendirmesinde amortisman sürelerinin illere göre değişimine dair açıklamalarda bulunmuştu. Özelmacıklı konuşmasında “Konutlarda ülkemizde ortalama amortisman süresi ise yaklaşık 21 yıl. En düşük amortisman süresi 16 yıl ile Şanlıurfa, Kilis ve Edirne gerçekleşirken, Mersin, Kütahya, Kars ve Ankara’da bu süre 17 yıl seviyesinde. En yüksek amortisman süreleri ise 29 yıl ile Aksaray, 28 yıl ile Kayseri ve Kastamonu iken 26 yıl ile Artvin, Kırşehir, Bartın, Niğde ve Gümüşhane’de." ifadelerini kullandı.

3 Büyük Kent için Amortisman Süreci

Türkiye'nin 3 büyük kenti olan İstanbul, Ankara ve İzmir için de açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı Ankara’da amortisman süresinin 17,5 yıl, İstanbul’da 18 yıl, İzmir’de ise 21 yıl olduğunu açıklamıştı.