2021 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Değer Takip Sistemi Geliyor: Emlak Vergisi ve Tapu Harcı Artacak

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 2021 Cumhurbaşkanlığı yıllık planı ile 2021 yılında evi, arsası, işyeri, yazlık evi olanları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı.
2021 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Değer Takip Sistemi Geliyor: Emlak Vergisi ve Tapu Harcı Artacak

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 2021 Cumhurbaşkanlığı yıllık planı ile 2021 yılında evi, arsası, işyeri, yazlık evi olanları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. 2021 yılında hayata geçirilecek olan değer takip sistemi ile artık tapuda düşük beyan ile işlem yapmak mümkün olmayacak. Hem emlak vergisi hem de tapu harcı için büyük artış yaşanacak. Detaylar haberimizde...

İlk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından birinci 100 günlük Eylem Planı ile duyurulan ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan YEP programına giren Taşınmaz Değerleme Sistemi 2021 Cumhurbaşkanlığı yıllık planı kapsamına dahil edildi.



27 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2021 Cumhurbaşkanlığı yıllık planı kapsamında değer takip sistemi de yer aldı. Yapılan yeni düzenleme ile 39 milyon konutu yakından ilgilendiren çok önemli bir karar alındı. Düzenleme hayata geçirildiği anda tapudaki fiyatın değer artışı düzenli olarak takip edilecek. Değer artış değişimleri otomatik olarak sisteme yansıtılacak.



2021 YILINDA YENİ 2 BİRİM KURULACAK, ADİL VERGİ SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLECEK!



Ulusal Adres Veri Tabanı ile kayıt altına alınan 39,1 milyon konutu ilgilendiren yeni düzenleme ile konut, yazlık ve lojman gibi taşınmazlar için değer artış ile azalışlar sistem üzerinden takip edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gayrimenkuller üzerinden yapılan vergilendirme işlemlerinde Toplu Değerleme Sistemi ile esas alım satım değeri belirlenecek.



Program kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gayrimenkuller üzerinden alınan vergileri diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesini dikkate almak suretiyle yeniden değerlendireceği de kaydedildi. Yapılan düzenlemelere göre, kişilere ait gayrimenkullerden alınan vergilerin ülke düzeyinde tasarrufun teşviki ve kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi kapsamında, gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi için konuya ilişkin ilgili mevzuat taramaları yapılarak bu yöndeki düzenlemeler yeniden revize edilecek.



2021 Yılında Ev Alıp Satacaklar Dikkat! Değer Takip Sistemi Geliyor: Emlak Vergisi ve Tapu Harcı Artacak



TAPU HARCI VE EMLAK VERGİSİ YÜKSELECEK!



Yapılan düzenlemenin hayata geçirilmesi ile beraber çoğu kişinin daha düşük tapu harcı ödemek için tercih etmiş olduğu düşük beyan gösterilmesi yöntemi de engellenecek. Rayiç bedel üzerinden düşük beyanla yapılan satışlar engellenmiş olacak. Artık sistem üzerinden emsal konutlar üzerinden evin gerçek değeri belirlenecek ve tapu değeri buna göre hesaplanacak.



Bu nedenle hem tapu harcı tutarı hem de emlak vergisi yükselecek. Devletin tapuda düşük beyan nedeniyle yaşamış olduğu yüksek vergi kaybı da böylelikle engellenecek. Devletin vergi geliri artarken vatandaşların vergi yükü ise yükselecek.



Emlak365.com