7 Kez Ertelenmişti: Her Daireye Bir Otopark Zorunluluğu İçin Daire Büyüklüğüne Göre Alan Formülü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her daireye bir otopark zorunluluğu hakkında beklenen son yönetmeliği yayımladı.
7 Kez Ertelenmişti: Her Daireye Bir Otopark Zorunluluğu İçin Daire Büyüklüğüne Göre Alan Formülü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her daireye bir otopark zorunluluğu hakkında beklenen son yönetmeliği yayımladı. Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunluluğu uygulamaya alınacak.

İNŞAATLARDA OTOPARK ZORUNLULUĞU 7 KEZ ERTELENDİ!

Müteahhitlerin maliyetlerini büyük oranda arttıracak olması nedeni ile inşaat sektöründe tartışmalara neden olan otopark zorunluluğu gelen yoğun talep nedeni ile 7 kez ertelenmişti.

Alınan erteleme kararı sonrasında çıkıp çıkmayacağı tartışma olan ve kamuoyunda her daireye bir otopark zorunluluğu olarak anılan düzenleme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni yönetmeliğin son taslağı hazırlandı.

YENİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ NE ZAMAN UYGULANACAK?

Herhangi bir yeni düzenleme yapılmadığı takdirde her daireye bir otopark zorunluluğu 31 Mart 2021 tarihi itibari ile hayata geçirilecek.

7 Kez Ertelenmişti: Her Daireye Bir Otopark Zorunluluğu İçin Daire Büyüklüğüne Göre Alan Formülü!

OTOPARK YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİNDE NELER DEĞİŞECEK?

Hazırlanan yeni yönetmelik taslağı kapsamında her daireye bir otopark zorunluluğu yerine daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulamasına geçilecek.

Yeni düzenleme kapsamında 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri zorunlu hale gelecek.

Dükkân, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olmak üzere eski düzenleme revize edilecek.

Bina altı otopark zorunluluğu kaldırılacak. Otoparkın bodrumda yapılması zorunluluğu yerine arka, ön ya da yan bahçeye otopark yapılmasına olanak sağlanacak.

Anlaşma sağlanması halinde ada içi otopark yapılabilecek. Otopark bedeli hazırlanan yeni yönetmelik taslağı ile yapı ruhsatı aşamasında peşin olarak tahsil edilmeyecek. Bunun yerine ruhsat esnasında yüzde 25 peşinat ödeyen müteahhit kalan tutarı ise 18 ay taksitle vadeli olarak ödeyebilecek.