9 Adımda Riskli Binalardan Kurtulma Yolları! Tespitinden Yıkım ve Yapımına Kadar Tüm Aşamalar

Yaşadığı binaların riskli olup olmadığını merak eden vatandaşlar bu alanda inceleme yaptırabilirler.
9 Adımda Riskli Binalardan Kurtulma Yolları! Tespitinden Yıkım ve Yapımına Kadar Tüm Aşamalar

Yaşadığı binaların riskli olup olmadığını merak eden vatandaşlar bu alanda inceleme yaptırabilirler. Eğer bu incelemeler sonrasında vatandaşlar oturdukları binaların doğal afetlere karşı riskli olduğunu tespit ederlerse bu binalardan kurtulabilirler. Uzmanlar riskli binalardan 9 adımda nasıl kurtulunacağını adım adım açıkladı.

Türkiye'de yıl genelide ortalama 23 bin deprem meydana geliyor. 2020 yılında 6.8 büyüklüğündeki Elazığ ve 6.6 büyüklüğündeki İzmir depremleri ise vatandaşların bu alanda daha duyarlı olmalarını sağladı.



Zira bu depremlerde binaların yıkılması, can kayıplarının oluşması vatandaşların önlem alma ihtiyaçlarını artırdı. Oturdukları binaların ne kadar güvenli olduğunu merak eden vatandaşlar için tespti sürecinden yıkım ve yapıma kadar riskli binalara karşı ne yapılması gerektiğini aktarıyoruz.



RİSKLİ BİNALARDA OTURANLAR NE YAPMALI?



Vatandaşlar yaşadıkları apartman dairelerinin, binaların ne kadar dayanıklı olduğunu, olası bir depremde kaç şiddetindeki depreme dayanabileceğini binanın riskli olup olmadığını anlamak için aşağıda yer alan aşamaları izleyecekler.



1-) Binanın durumunu tespit edin. Binanın durumunu belediyeden tespit edebilirsiniz. Kaçak kat olup olmadığı, kolanların kesilip kesilmediği öğrenilmeli.



2-) Riskli yapıdaysanız kentsel dönüşüm için iyi bir müteahhitle firmayla anlaşın. Dönüşüm çalışmaları ağırlıklı olarak müteahhit firmalarla yapılan kat karşılığı anlaşma üzerinden ilerliyor.



3-) Müteahhitle yaptığınız anlaşmada cezai şartların tek taraf lehine fazlaca olmamasına dikkat edin.



4-) Binanın yıkılabilmesi için riskli yapı raporu alınmalı. Bakanlığın lisans verdiği kurumlar risk tespiti yapıyor.



5-) Riskli yapıların tespitinden sonra 60 günlük süreye rağmen tahliye edilip yıktırılmamışsa, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre tanınıyor.



6-) Riskli yapı için tanınan 30 günlük ek süre zarfında binanın elektrik, su ve doğalgazı kesiliyor.



7-) Dönüşüme konu olan binada arsa sahibi ve firma arasında yüzde 100 anlaşma sağlandıysa 6306 prosedüre uygun toplantı yapılması gerekmiyor. Ancak yüzde 100 anlaşma yoksa 2/3 arsa payı çoğunluğu ile toplantı yapılmaksızın karar alınabiliyor.



8-) Karara katılmayan veya toplantıya gelmeyen 1/3 azınlığa 15 günlük uyarı ihtarnamesi gönderilir. Bu kişiler karara katılmak isterlerse daha sonra noter muvafakatnamesi imzalayabilirler.



9-) Riskli yapılardaki hak sahiplerine 750 TL ile 1150 TL arasında kira yardımı yapılıyor. Bu kira yardımı 48 ay devam ediyor.



Emlak365.com