Alışveriş Merkezleri Kredi Borcu Yükü Altında Eziliyor! AVM Yatırım Değeri Düştü, Borçlar Arttı

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında yer alan AVM'ler bu süreçte yatırım değeri alanında da büyük kayıp yaşadı. Aynı dönemde yatırım borcu büyük oranda arayan AVM'lerin kredi borcu yükü ise rekor seviyede artış gösterdi.
Alışveriş Merkezleri Kredi Borcu Yükü Altında Eziliyor! AVM Yatırım Değeri Düştü, Borçlar Arttı

Pandemi nedeni ile alınan zorunlu kısıtlama kararlarından olumsuz etkilenen ve kapanma kararı alan Alışveriş Merkezleri rekor seviyede ciro kaybı yaşamıştı. AVM'lerde işyerlerine kira erteleme gibi çok sayıda kolaylık sağlanırken yaşanan süreçte AVM yönetimleri büyük bir gelir kaybına uğramıştı. Süreçte yaşananları değerlendiren Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş büyük değer kaybı yaşadıklarını dile getirdi.

Alışveriş Merkezlerinin yatırım değerinin 50 milyar dolarlık bir erime yaşadığını belirten AYD Başkanı Altaş AVM yatırım değeri rakamının 150 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyesine gerilediğini söyledi.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE MARKALARIN KREDİ BORCU 50 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Yaşanan dalgalanmadan alışveriş merkezlerinin son derece olumsuz bir şekilde etkilendiğini belirten Altaş 2000'li senelerin başında başlayan ve günümüze kadar gelen alışveriş merkezi yatırımlarının yatırım değerinin 150 milyar dolardan 100 milyar dolara gerilediğini belirterek yatırım geri dönüş süresinin ise 15 yıldan 80 yıla çıktığını söyledi.

Pandeminin ilk patlak verdiği dönemde 2,5 aylık sürede alışveriş merkezlerinin kapatıldığını belirten Altaş bu süre zarfında tüm AVM'lerin Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından alınan tavsiye kararına uyduklarını dile getirerek alışveriş merkezlerinde ciddi yatırımlar yapılarak açılma adına tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Markaların 50 milyar dolarlık kredi borcu altında olduğunu belirten BMD Başkanı Sinan Öncel ise pek çok alışveriş merkezinde yaz döneminde ki turist gelirinden de olduğunu belirterek karsızlık tsunamesi ile karşı karşıya olduklarını ve acil olarak gelirlerini arttırmanın bir yolunu bulmaları gerektiğini söyledi.