Anayasa Mahkemesi Kararı Verdi! Bekara Ev Verilmemesi Hak İhlali

Anayasa Mahkemesi bireysel yapılan bir başvuruyu değerlendirdi. Mahkeme tarafından alınan karar kapsamında bekara konut hakkı verilmemesi hak ihlali sayıldı.
Anayasa Mahkemesi Kararı Verdi! Bekara Ev Verilmemesi Hak İhlali

Anayasa Mahkemesi kendisine gelen konut hakkına dair bir talebi inceledi. Talep ile ilgili açıklanan karar kapsamında bekara konut verilmemesi konusunda önemli bir karar alındı. Emlak sektöründe yaşanan sorunlar kapsamında yine gündemde olan konuya dair açıklanan kararın detayları şu şekilde;

ANAYASA MAHKEMESİNDEN BEKARA EV VERİLMEMESİ KARARI

Geçtiğimiz dönemlerde Batman Hasankeyf'te inşa edilen baraj nedeniyle bölgede yer alan yerleşim alanları başka alanlara taşındı. Ancak vatandaşlar için açıklanan projeden o dönem bekar olduğu nedeniyle bir vatandaş yararlanamadı.

5543 sayılı Kanun'un geçici 8'inci maddesiyle belirlenen hususlar kapsamında yeni yerleşim yerinde oturmak için alınan başvurularda, vatandaşlardan "aile vasfını taşıma" şartı istendi. Resmi Gazete'de yer alan karara göre bireysel başvuruda bulunan vatandaş annesinin 2008 yılında babaasının ise 2010 yılında vefat ettiğini bildirdi. Ancak ilan edilen şart kapsamında vatandaşın başvurusu reddedildi. Başvurusu reddedilen vatandaş ise Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme vatandaşın yapmış olduğu başvuruyu inceledi ve mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Alınan Kararın Gerekçesi

İhlal kararı kapsamında Anayasa Mahkemesi; , Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 1 numaralı protokolünün "mülkiyetin korunması" başlıklı birinci maddesini hatırlattı. İlgili madde kapsamında hak ve özgürlüklerin hiçbir ayrımcılık gözetilmeden sağlanması gerektiği vurgulandı.

Karar gerekçesinde ayrıca farklı muamelenin nesnel ve makul bir gerekçeye sahip olunmaması halinde "ayrımcı" olarak nitelendirileceği belirtildi. Bu karara bağlı olarak yüksek mahkeme mülkiyet hakkına hatırlatarak herkesin kanun eşit olduğunu bildirdi.

Devlet organları ve idarenin bütün işlemlerde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etme zorunluluğunun bulunduğu karar gerekçesinde vurgulanarak bireysel yapılan başvurunun sonucu ilan edildi.

Vatandaşın sadece aile olma vasfını taşımaması" nedeniyle verilen haktan yararlanamadığı ilan edilerek "Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi Anayasa'da güvence altına alınan hak ve özgürlüklerden yararlanılırken nesnel ve haklı bir neden olmaksızın aynı veya benzer durumda bulunan kişilere farklı muamelede bulunulmasını yasaklamaktadır." maddesi aktarıldı.

Yaşanan somut olayda farklı muamelenin olduğu ifade edilerek ihlale neden olan kararın kaldırılması, oluşan sonuçların neden olduğu olumsuzlukların giderilmesi için karar verildi.