Annesi Vefat Edince Sandıkta Tesadüfen Bulduğu Osmanlı Tapusu Bakın Nereye Ait Çıktı?

Osmanlı tapuları üzerindeki yazıların Arapça olması nedeni ile çoğu zaman sahipleri tarafından anlaşılamazken bunun son örneklerinden biri de 1503 senesinde inşa edilen Çardaklı Hamamında yaşandı. Sahipleri bulunamadığı için restorasyon işlemleri yarım kalan tarihi hamamın sahipleri tesadüfen bulundu!
Annesi Vefat Edince Sandıkta Tesadüfen Bulduğu Osmanlı Tapusu Bakın Nereye Ait Çıktı?

1503 senesinde Kapı Ağası Hüseyin Bey tarafından inşa ettirilen Çardaklı Hamamı uzun yıllar kullanıldıktan sonra 1970'li yıllarda kapatılmıştı. Aradan geçen uzun süre zarfından bakımı yapılmadığı için adeta harabeye dönen Kadırga'da yer alan tarihi hamam 2015 yılında Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) tarafından takibe alınarak koruma kurulana iletildi.

Tarihi hamamın sahipleri bulunamadığı için koruma kurulu çaresiz kaldı. Çardaklı Hamamı'nın yüzde 38'lik hissesi Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na ait görünürken kalan yüzde 62'lik bölümün sahipleri uzun süren aramalara rağmen bir türlü bulunamadı.

VEFAT EDEN ANNESİNİN SANDIĞININ İÇİNDEN TARİHİ HAMAMIN TAPUSU ÇIKTI!

Restorasyon için yıllarca tarihi hamamın sahipleri aranırken Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, 'Bir mirasçının annesinin vefatı sonrasında sandık içinden Osmanlı evrakları, belgeleri çıkıyor. Osmanlı arşiv araştırma ekibimize incelettiğimizde ilgili evrağın Çardaklı Hamamı’nın tapusu olduğunu tespit ettik" diyerek aranılan mirasçıların tesadüfen bulunduğunu söyledi.

Osmanlı tapularında soy ismi ve kimlik numarası gibi bilgilerin yer almaması nedeni ile büyük zorluklar yaşandığını belirten Avukat Can Osmanlı arşiv araştırma ekibi tarafından tapunun titiz bir şekilde incelendiğini belirterek son olarak yasal mirasçı olarak tespit edilen kişiler üzerine tarihi hamamın intikal ettirilerek restorasyon çalışmalarına başlanacağını dile getirdi.Hisselerin tapu sahipleri üzerine intikal ettirilmesi için yasal süreç başlarken pek çok kişinin sahip olduğu Osmanlı tapularını okuyamadığı için haklarını arayamadıkları ve benzer durumda olan yerlerin bulunabileceği belirtildi.