Apartman Aidatı Borcu Olanlar İhmal Etmeyin! Evinize İcra Kağıdı Gelebilir

Koronavirüs ile salgın sürecinde evlerde geçirilen zamanın artması, binalarda giderlerin yükselmesine neden oldu.
Apartman Aidatı Borcu Olanlar İhmal Etmeyin! Evinize İcra Kağıdı Gelebilir

Koronavirüs ile salgın sürecinde evlerde geçirilen zamanın artması, binalarda giderlerin yükselmesine neden oldu. Bu dönemde bina aidatlarına ilişkin hem kullanım gerekliliği hemde zam haberleri arttı. Son araştırmalarda bina aidatları son bir yılda yükseldi.

Binanın ortak giderleri için kullanılan bina aidatları konusunda apartman sakinleri arasında ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu tür durumlarda ödemelerin yapılması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, ödemenin bir türlü yapılmaması durumunda icra yolunun açılabileceğini ifade ettiler.

APARTMAN AİDATLARINA DİKKAT

Koronavirüs salgını sürecinde apartmanların hem temizlik hem personel hemde bakım onarım giderleri yükseldi. Bu süreçte bina site yönetimleri ile ev sahipleri arasında ciddi tartışmalar yaşandı. Bu kapsamda süregelen tartışmalar artarak devam ederken uzmanlar vatandaşlara açıklamalarda bulundular. Uzmanların yapmış olduğu açıklamaların önemli bir kısmı ise 'Apartman Aidatı Borcu Ödenmezse Ne Olur?' sorusuna yanıt olarak verildi.

Apartmanlarda bina aidat sorunları daha kolay bir şekilde çözülürken çok sayıda konutun yer aldığı sitelerde sorunların çözümü için yasal yollara başvuruluyor.

Vatandaşların bu alanda mağduriyetler yaşamamaları adına ise çok dikkatli olmaları gerekiyor. Halen uygulamada olan mevzuata göre bu sürecin nasıl sonlanacağına ilişkin uzmanlar, bu tür hususların tüketici kanunu kapsamında olduunu vurguluyorlar. Apartman aidatı, ortak giderler gibi konular kat mülkiyet kanunu, borçlar kanunu ve genel kanunlara göre incelenir. Apartman giderleri için belirlenen aidatları ödemeyen, apartman yönetimine katılmayan kat maliki hakkında işlem yapılabilir. Uzmanlar apartman aidatlarının çok uzun süre ödenmemesi durumunda ise hak sahibinin dairesinin yasal olarak icra kapsamında satılabileceğini ve borç bedellerinin tahsil edilebileceğini aktardılar.

İlgili kanunlara dair uzmanlar borçları uzun süre takip etmeyen hak sahipleri, kapılarında icra kağıdı görebilirler diyerek vatandaşların bu tür konularda çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade ettiler.

BİNA AİDATINI EV SAHİBİ Mİ YOKSA KİRACI MI ÖDER?

Apartman aidatı konusunda araştırılan bir diğer başlık ise ödemelerin ev sahibi mi yoksa kiracıların mı ödeyeceği. Burada apartman aidatının toplanma amacı önemli oluyor. Eğer aidat sadece binanın temizliği ve çöplerin toplanması için ödeniyorsa kiracı öder. Ancak bina bakımı, asansör bakımı, dış cephe kaplaması gibi kalıcı giderler için ise ev sahipleri öder.

Emlak365.com