Apartman Bina Aidat Ücreti Nasıl Belirleniyor! Ev Sahibi ve Kiracılar için Aidat Sözleşmesi

Apartmanda oturan vatandaşların bina giderleri için yapmış oldukları genel ödemeler aidat olarak işleniyor.
Apartman Bina Aidat Ücreti Nasıl Belirleniyor! Ev Sahibi ve Kiracılar için Aidat Sözleşmesi

Apartmanda oturan vatandaşların bina giderleri için yapmış oldukları genel ödemeler aidat olarak işleniyor. Bu aidat ödemeleri oturulan binaya, binada oturan kişilere, ilçeye hatta illere göre değişiyor. Çok fazla değişkenin yer aldığı bina aidat ödemelerinde bir diğer konu ise ev sahibi ve kiracılar arasında imzalanan anlaşmalar.

Son açıklanan bina aidat ödemelerine ilişkin yapılan araştırma sonuçlarında Türkiye'de bazı bölgelerde aidat oranlarının çok yüksek seviyelerde olduğu ortaya çıktı. Öyle ki bazı markalı konutlarda aidat tutarları kira bedeline ulaşıyor. Bunun yanında bazı ilçelerde ise bina aidatları çok düşük seviyede kalıyor.



KİRA ÖDEMELERİ NASIL BELİRLENİYOR?



Kira aidatı ödemelerinde oluşan bu büyük farkın ise birçok nedeni oluyor. Binanın genel giderleri ve bu giderlerin binada ki toplam kişi sayısına göre dağılımı ödeme tutarlarını oluşturuyor.



Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre başka türlü bir anlaşma olmadıkça konut sahipleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine, apartmanın sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.



Nasıl Toplanır?



Kira aidat toplama işlemleri bina sakinleri tarafından kurulan dernek, kurum, vakıf üyeleri tarafından toplanabilir. Bunun yanında Türkiye geneli çok sayıda bölgede ise bina aidatları apartman yöneticisi tarafından toplanıyor. Bu aidat ödemeleri ise belirlenen düzenli aralıklarla yapılıyor.



EV SAHİBİ KİRACI ARASINDA AİDAT SÖZLEŞMESİ



Bina, apartman aidat ödemelerinden ev sahipleri sorumludur. Ancak kira sözleşmesinde bu ödemelere ilişkin özel durumlar bulunabilir. Bu çerçevede yapılan anlaşmalar sonrasında kira kontratında da belirtilmesi durumunda kira aidat ödemeleri kiracı tarafından da yapılabilir.



Emlak365.com