Apartman Ve Site Yönetimleri Nereye, Nasıl Şikayet Edilir?

Apartman ve site mülkiyetlerinin yaygınlaşması bu alandaki hukuk kaidelerini daha da önemli bir hale getirdi. Apartman ve site yönetimi ile kat malikleri arasında çıkan sorunlar nasıl çözülür? Apartman ve site yöneticileri nereye şikayet edilir?
Apartman Ve Site Yönetimleri Nereye, Nasıl Şikayet Edilir?

Şehirleşmenin bir sonucu olarak artık Türkiye'de insanlar apartmanlarda ve sitelerde ikamet ediyorlar. Bu durum da bazı sorunları güncel hale getirmeye başladı. Zaman zaman haberlere de konu alan apartman ve site yönetimleri ile kat malikleri arasındaki sorunların nasıl çözüleceği merak ediliyor.

APARTMAN VE SİTE YÖNETİMLERİNDEN NASIL ŞİKAYETÇİ OLUNUR?

İnsanlar yaşadıkları apartmanlarda ve sitelerde zaman zaman yönetimsel anlamda bazı anlaşmazlıklarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu durumun nasıl çözülebileceği ve hukuki aşamasının neler olabileceği öğrenilmek isteniyor. Öncelikle apartmanlarda ve sitelerde yaşanan sorunun ne olduğuna bakılması gerekiyor. Bazen apartman ve site yönetimlerinin görevleri arasında olan konular dahi şikayet meselesi edilebiliyor. Bunun için ilgili yönetmeliklere ve kararlara bakılması gerekir. Eğer bu durum da ikna edici olmazsa o zaman şikayet aşamaları devreye girer.

YÖNETİMLER DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Apartman ve sitelerde yönetimler kat maliklerinin oyları ile seçilmektedirler. Bundan dolayı genel bir şikayet olduğunda Kat maliklerinin üçte birinin imzası ile Kat Malikleri Kurulu toplanabiliyor. Bu şekilde apartman ve site yönetimleri değiştirilerek soruna köklü bir çözüm bulunabiliyor. Kanunun kat maliklerine verdiği bu hak kullanılarak apartman ve site yönetimleri değiştirilebilir.

MAHKEME YOLU

Apartman ve site yönetimlerinden dolayı şikayetler bazen bireysel olabiliyor. Bu da yönetim değişikliğini oldukça zor bir hale sokuyor. Böyle durumlarda kat maliklerinin hukuki hakları bulunuyor. Böyle bir durumda kalınması ile Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvuru yapan kat malikleri apartman ve site yönetimleri hakkında şikayetçi olabiliyorlar. Bu aşamadan sonra ise şikayet konusu hakkında mahkemeden çıkacak olan karar her iki taraf için de bağlayıcı oluyor.

Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde apartman ve site yönetimleri bu konuda yönetim hizmeti veren şirketlere veriliyor. Bu durumda ise şikayet konusunda farklı hukuki kaideler devreye giriyor. Şirketler ile apartman ve siteler arasında yapılan sözleşmeler her iki taraf için de bağlayıcı oluyor. O sözleşmelerde yazan maddelerde bu şikayet konularının nasıl çözüleceği çoğu zaman net şekilde ifade ediliyor