Apartmanda Mangal Yapmak Yasak Mı, Cezası Nedir?

Türkiye'de yaz aylarının gelmesi ile beraber apartman yaşamında balkonlarında mangal yapmak isteyen veya mangal yapan komşularından rahatsız olan vatandaşlar bunun yasal olup olmadığını merak etmeye başladılar. Apartmanda mangal yakmak yasak mı? Apartmanda mangal yakan komşu nereye şikayet edilir? Apartmanda mangal yapmanın cezası nedir?
Apartmanda Mangal Yapmak Yasak Mı, Cezası Nedir?

Apartmanlarda komşuluk ilişkileri ilgili kanun ve mevzuatlar ile düzenlenmiştir. Belirli kurallar ile insanların en huzurlu olmaları gerektiği evlerinin bulunduğu apartmanlar idare edilmektedir. Ancak zaman zaman komşular arasında bazı olumsuz olaylar yaşanmakta ve bunun da ysal dayanakları araştırılmaktadır.

Yaz aylarının gelmesi ve havaların güzelleşmesi ile bazı vatandaşlar uygun olan balkonlarında mangal yapmak istemektedirler. Mangaldan çıkan duman ve koku ise kamşuları rahatsız etmektedir. Bu durumda yaşanan anlaşmazlıklara yasal zeminde ne şekilde yaklaşıldığı merak ediliyor. Apartmanda mangal yakmak kat maliklerinin hakkı mnıdır, yoksa bir kısıtlama var mıdır?

APARTMANDA MANGAL YAKMAK YASAK MI?

Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır. Ancak bu husus bazı apartmanların yönetim planlarında da açık şekilde ifade edilmektedir.

APARTMANDA MANGAL YAPAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Apartmanda mangal yapan komşunun şikayet edilmesi için öncelikle apartman yönetimi ile iletişime geçilmelidir. Apartmanın yönetim planında mangal yapmaya dair yasak varsa bu yasak tüm kat maliklerini kapsayacaktır. Apartman yönetimi tarafından malgal yakılması nedeniyle ilgili kat malikine uyarı yapılır. Ancak bu yolla sonuç alınamaması durumda mahkeme yolu kullanılabilir.

APARTMANDA MANGAL YAKMANIN CEZASI NEDİR?

Apartmanda mangal yakmanın cezası şeklinde bir ceza çeşidi bulunmamaktadır. Ancak şikayet durumunda bir cezai yaptırım ortaya çıkabilir. Bu ceza da mangal yakma ile alakalı değil komşuları rahatsız etme nedeniyle verilir. Mahkeme süreci başlarsa o aşamada ceza mahkeme hakimince belirlenir.