Apartmanın / Evin Çatısına Güneş Paneli Kuranlar Hem Bedava Elektrik Kullanıyor, Hem 10 Bin TL Para Kazanıyor!

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki yatırımları tüm hızı ile devam ederken bunlardan biri de güneş enerjisi santrali GES olarak öne çıkıyor.
Apartmanın / Evin Çatısına Güneş Paneli Kuranlar Hem Bedava Elektrik Kullanıyor, Hem 10 Bin TL Para Kazanıyor!

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki yatırımları tüm hızı ile devam ederken bunlardan biri de güneş enerjisi santrali GES olarak öne çıkıyor. Özellikle de yerli güneş enerjisi paneli yatırımı ile bu alanda dev adımlar atılırken vatandaşa Fabrika, Apartman, Ev Çatısına, Balkona Güneş Enerjisi Paneli GES kurma imkanı sunuluyor. Kurulan bu güneş enerjisi panellerinde vatandaş ürettiği elektrik kadar evinin fatura masrafını sıfırlarken aynı zamanda ihtiyacından fazla ürettiği elektrik olursa bunu da satarak para kazanma imkanı elde ediyor. Peki, Çatıya güneş paneli nasıl kurulur, elektrik satış fiyatı kaç lira, güneş enerjisi santrali kurmak için gerekli şartlar ne kadar, güneş enerjisi ile elektrik üretip satmak mümkün mü, çatıda elektrik üretimi maliyeti ne kadar, balkona GES kurulur mu? Soruların yanıtları haberimizde...

Türkiye'nin enerji sektöründe dışa olan bağımlılığını azaltmak adına yatırımlar tüm hızı ile devam ederken özellikle de yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki yatırımlar vatandaşlar tarafından da yakından takip ediliyor. Devlet tarafından verilen teşvikler büyük ilgi uyandırırken yerli günel paneli üretimi fabrikası ile güneş paneli kurulumu maliyeti için de büyük avantaj elde edilmişti.



APARTMANDA GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ İÇİN İZİN ALMAK ZORUNLU MU? GÜNEŞ ENERJİSİ PANELİ MONTE ETMEK / GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ İNŞA ETMEK İÇİN ÇATI KULLANMA İZNİ VAR MI?



GES kurulumu hakkında yapılan kanun değişikliği ile ticari amaç taşımayan güneş enerji santrallerinin kurulumuna apartmanlar ve evler için izin verilmişti. Hükümet tarafından yapılan yasal değişikliğin ardından meskenlerde 10 kilovata kadar kurulacak olan güneş enerjisi santralinin öz tüketim fazlasının satışına onay verildi.



Güneş Enerjisi Paneli kurulumu için apartman sakinleri ortak karar alarak apartman çatısına güneş enerji paneli koyarken ev sahipleri ise tek katlı evlerde ve özel müklerde güneş enerjisi santrali kurabiliyor. Lisansız elektrik üretimi olarak isimlendirilen bu proje için bazı izinlerin alınması gerekiyor.



EVİN ÇATISINA GÜNEŞ PANELİ KURMAK İÇİN GES İZNİ NASIL ALINIR?



Evinin çatısına güneş paneli kurmak isteyen kişilerin ilk olarak panelin monte edileceği taşınmazın bağlı olduğu dağıtım şirkeine başvuru yapmaları gerekiyor.



Apartmanın / Evin Çatısına Güneş Paneli Kuranlar Hem Bedava Elektrik Kullanıyor, Hem 10 Bin TL Para Kazanıyor!



İşlemlerde ilk olarak başvuru formu doldurdukta sonra çatı statik belgesi almanız istenir. Belediyeden ise imar değişikliği belgesi alınması gerekmektedir.



DEVLETE ELEKTRİK SATMAK MÜMKÜN MÜ? ÇATISINA GÜNEŞ PANELİ KURANLAR YILLIK 10 BİN LİRAYA KADAR PARA KAZANABİLİR!



Konu hakkında hatırlanacağı üzere ilk olarak 2018 yılında yapılan yasal düzenleme ile çatılarda güneş enerjisi kullanılarak bedava elektrik kullanılmasının önü açılmıştı. Kurulan sistemde aylık olarak üretilen elektrik hesaplanmakta, üretilen elektrik binada o ay için yapılan aylık tüketim miktarından düşülerek kalan tutar için fazla olan para apartman sakinlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından ödenmektedir.



Üretilen toplam elektrik miktarından o ay için kullanılan miktar düşülmekte, kalan miktar ise dağıtım şirketine satılmaktadır. Bu sayede kurulan güneş paneli büyüklüğüne bağlı olarak değişmekle beraber kurulan panel büyüdükçe üretilen elektrik miktarı da artacağı için kazanılacak olan para tutarı da yükselmektedir.



EVİN ÇATISINA GÜNEŞ PANELİ MALİYETİ NE KADAR, EV İÇİN GÜNEŞ PANELİ MALİYETİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?



Burada maliyeti belirleyen önemli faktör kurulacak olan panelin büyüklüğü ve güç üretim miktarıdır. GES paneli kurmanın maliyeti ortalama 50 bin lira civarı olarak hesaplanmaktadır. Burada panelin maliyeti kullanılan malzemenin kalitesi, büyüklüğü ve üreteceği elektriğin kapasitesine bağlı olarak hesaplanmaktadır. Güneş enerjisi paneli ömrü ise 17 senedir. Yani 17 sene boyunca hem bedava elektrik kullanım imkanı sağlamakta hem de her sene artan elektrik fiyatları ile daha yüksek para kazancı elde edilmesi sağlanmaktadır.



Türkiye'nin yerli güneş enerjisi paneli fabrikasının kurulumu ile bu fiyatların düşmesi ve yerli üretimle artık maliyetin daha da ucuzlaması bekleniyor.



Emlak365.com