Apartmanlarda Aidat Ödemeyenlere Hangi Yaptırımlar Uygulanır, Ceza Verilebilir Mi?

Apartmanlarda ortak giderlerin karşılanması için apartman yönetimleri tarafından kat maliklerinden aidat adı altında her ay ödemeler alınmaktadır. Peki apartman aidatı ödenmezse ne olur? Apartman aidatı ödemeyenlere hangi yaptırımlar uygulanır? Apartman aidatı ödememenin cezası var mıdır?
Apartmanlarda Aidat Ödemeyenlere Hangi Yaptırımlar Uygulanır, Ceza Verilebilir Mi?

Apartmanlarda temizlik, güvenlik, kapıcı ve diğer giderler kat malikleri tarafından karşılanmaktadır. Her ay bu ortak giderler için aidat adı altında belirli tutarlarda kat maliklerinden ödemeler alınmaktadır. Apartman aidatları kat malikleri tarafından belirlenen apartman yönetimleri tarafından kullanılarak apartmanlardaki giderler karşılanır. Ancak zaman zaman apartmanlarda aidatlar üzerinden sorunlar yaşanmaktadır. Genellikle ödenmeyen aidatlar komşular arasında tartışmalara neden olmaktadır.

Kat malikleri ortak kullanım alanlarının kullanımından vazgeçerek apartman aidatı ödemekten kaçınamazlar. Apartman aidatları apartman yönetimlerince belirlenir. Apartman aidatlarını tahsil etmek de apartman yönetimlerinin tasarrufundadır. Ancak apartman aidatları ödenmediği durumda yönetimler ile kat malikleri karşı karşıya gelebiliyor. Böyle durumlarda taraflar hangi haklara sahip olduklarını pek bilmiyorlar. Apartman aidatları ödenmezse ne olur?

APARTMAN AİDATLARI ÖDENMEZSE HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANIR?

Apartman aidatı ödenmediği durumlarda aidat ödenmeyen kat malikleri bazı yaptırımlar ile karşılaşırlar. Diğer kat maliklerinin hakları çekilmez hale gelecek şekilde ihlal edilirse o kat malikinin müstakil mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesine dair mahkeme sürecini başlatabilirler.

APARTMAN AİDATI İÇİN İCRA İŞLEMİ NASIL BAŞLATILIR?

Apartman aidatı ödemeyenler için icra yoluyla tahsilat işlemi de yapılır. Bunun için apartman yönetimleri yetkilidirler. Aidat ödenmediği için icra işlemi baştılırsa ilgili kat maliki ödemediği apartman aidatlarını yasal faizi ile ve bir de icra masraflarını karşılamak zorunda kalırlar. Apartman yönetimleri ödenmeyen aidatların tahsili için bu yolu tercih etmek hakkına sahiptir. Bu yol tercih edilmeden önce apartman aidatı ödemeyen kat malikine apartman yönetimi tarafından yazılı bildirimde bulunulup belirli bir süre de verilmelidir. Bu aşamada ödeme yapılmazsa icra işlemi ondan sonra başlatılır.