Apartmanlarda Hangi İşyerleri Kesinlikle Açılamaz?
Apartmanlarda ortak yaşan kanunen düzenlenmiş ve tarafların haklarının çerçevesi Kat Mülkiyeti Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Buna rağmen zaman zaman problemler çıkmakta ve yeterince araştırılmadığı için de sorunun çözüm noktasına ulaşmak vakit almaktadır. Apartmanlarda bulunan dükkanlarda veya diğer katlarda işyeri açılmak istenmesi huzursuzluğa neden olmaktadır. Peki apartmanlarda hangi işyerleri açılamaz? Hangi işyerlerinin faaliyet göstermesi apartmanlar için kanunen mümkün değildir?
APARTMANLARDA HANGİ İŞYERLERİ AÇILAMAZ?
Apartmanlarda hangi işyerlerinin açılacağının veya açılamayacağının kanuni çerçevesi Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. En genel tabirle ticari nitelikte olan dükkan veya benzeri işletmeler ile diğer bölümlerde işyeri açılabiliyor. Ancak apartmanlarda bazı işyerlerinin faaliyet gösterilmesine ise kesinlikle izin verilmiyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu tarafından çizilen kanuni çerçeveye göre apartmanlarda hastane, dispanser, polikinlik, klinik, ecza labaratuvarı gibi işletmeler kesinlikle açılamıyor. Kat malikleri bu yönde sözleşmeler yapsalar dahi o sözleşmelerin bir geçerliliği bulunmuyor.
KAT MÜLKİYETİ KANUNU'NUN İLGİLİ MADDESİ
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesine göre apartmanlarda kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, polikinlik, ecza labaratuvarı gibi işletmeler açılamaz. Kat maliklerinin bu doğrultuda yapılan sözleşmeleri hükümsüzdür. Ancak dispanser, klinik ve polikinlik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu değerlendirmenin dışındadır.
APARTMANLARDA HANGİ İŞYERLERİ AÇILABİLİR
Kat Mülkiyeti Kanunu apartmanlarda açılabilecek işyerlerini ve buna dair esasları da belirlenmiştir. Buna göre apartmanlarda sinema, tiyatro, kahvehane, bar, gazino, pavyon, kulüp, dans salonu, fırın, lokanta, pastane, süthane, imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri, çarşı gibi işyerleri açılabilir. Ancak bunun için kat malikleri kurulunun oy birliği ile karar alması gerekir. Oy çokluğu ile alaınan kararlar bu işyerlerinin açılması için yeterli olmaz.