Apartmanlarda Toplu Yaşayanlar Dikkat! Yüksek Aidat Ücretlerine Dava Hakkı

Emlak sektöründe ev kiraları kadar konuşulmaya başlanan bir diğer konu bina apartman aidatları. Çok yükselen aidat ödemeleri için vatandaşların dava açma hakları bulunuyor.
Apartmanlarda Toplu Yaşayanlar Dikkat! Yüksek Aidat Ücretlerine Dava Hakkı

Ev satış fiyatları, ev kira tutarları derken emlak sektörünün en çok konuştuğu konulardan bir tanesi kira aidat ödemeleri oldu. Aylık ödemeler çok yüksek rakamlara çıkarken bazı apartman sakinleri ise bu duruma itiraz ediyorlar. Bazı ilçelerde ortalama aidat tutarı kira fiyatlarına gelirken uzmanlar vatandaşların yasal haklarına ilişkin bilgi veriyorlar.

YÜKSEK AİDAT TUTARLARI İÇİN DAVA HAKKI

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Yüksel vatandaşların haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Öncelikle apartman sakinlerinin haklarının neler olduğu hakkında bilgi veren Yüksel, bina sakinlerinin aidat ödememe gibi bir haklarının olmadığını vurguladı. Ancak bina sakinleri apartman aidatlarının yüksek olduğunu düşünebilir.

Bu durumda ise müdahale edebilirler. Vatandaşların bu sorunları yaşamamaları için en etkili yöntemin toplantılara, kat malikleri kuruluna katılmak hatta vatandaşların yönetimde, denetimde görev almaları olduğu ifade edildi. Katılım az olduğu toplantılarda ise kontrol mekanizmasının yetersiz olabileceği vurgulandı.

Dava Hakkı

Yüksek aidatlar için bir diğer yöntemin ise dava açmak olduğu ifade edildi. Yüksek aidatlar için nasıl dava açılacağına ilişkin ise Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel şu bilgileri verdi.

"Toplantıda itirazlar kabul edilmezse yüksek aidatlara izin veren yönetim planına veya kat malikleri kurulu kararına karşı dava açılabilir. Bu kapsamda ilgili kararın iptali için kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir."

Kimler Dava Açamaz

Yüksek aidat yada alınan diğer kararlara dava açılması noktasında önemli bir detay var. İlgili kararlar için gerçekleştirilen toplantılara katılan, olumlu yönde oy kullananlar daha sonra alınan kararlar için dava açamazlar.

DAİREYE GÖRE AİDAT TUTARI BELİRLENMESİ

Ali Yüksek konuşmasının devamında ayrıca kimlerin ne kadar aidat ödemesi gerektiğine ilişkin bilgi verdi. Yüksel site ve apartman giderlerinden bazı istisnalar hariç tüm sakinlerin eşit oranda sorumlu olduğunu söyledi. Bu kapsamda vatandaşların benim evim küçük daha az aidat ödemeliyim diyemeyeceği belirtildi.

Ödemelerin Daha Az Yapılacağı Hususlar

Aidat ödemesi dışında bina yönetimi tarafından ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması için gerekli ödemeler için vatandaşlar kendi arsa payı oranı kadar ödeme yapacaklar.