Apartmanlarda Ve Sitelerde Kapıcı Daireleri Kiraya Verilebilir Mi, Kira Gelirini Kim Alır?

Emlak sektöründe tartışma konularından birisi de apartmanlarda veya sitelerde kapıcı dairelerinin kiraya verilip verilemeyeceği oluyor. Kullanılmayan kapıcı dairesi kiraya verilir mi? Kapıcı dairesinin kira geliri kimindir? Kapıcı dairesini kiralamak yasal mıdır?
Apartmanlarda Ve Sitelerde Kapıcı Daireleri Kiraya Verilebilir Mi, Kira Gelirini Kim Alır?

Türkiye'de 81 ilde doğalgaza geçiş yapılmaya başlanınca çok sayıda sitede ve apartmanda çalıştırılan kapıcılar gereksiz maliyet olarak görülmeye başlandı. Kömürlü kalorifer sistemi olmayınca kapıcıların ana faaliyet alanları daha ekonomik şekilde giderilme yoluna gidildi. Bu durumda da kapıcı dairelerinin kiralanması tartışmaları ortaya çıktı. Kullanılmayan kapıcı dairelerinin kiralanması karşısında yasal bir engel var mı?

KAPICI DAİRELERİ KİRALANABİLİR Mİ?

Apartmanların ve sitelerin ortak alanlarından birisi de kanuna göre kapıcı daireleridir. Bu kapıcı dairelerinde tüm kat maliklerinin hakkı bulunmaktadır. Ayrıca yasaya göre belirli sayıda daireden teşkil eden apartmanlarda ve sitelerde kapıcı dairesi yapılması kanuni zorunluluktur. Bu kapıcı daireleri en az 30 metrekare genişliğinde olmalıdır. Ayrıca iki yatak odası, bir oturma odası, tuvalet, banyo ve mutfak da kapıcı dairelerinin içerisinde yer almalıdır.

Kapıcı dairelerinin kiraya verilip verilemeyeceği kanunla net şekilde ifade edilmiştir. Belirli şartlar yerine getirişlirse kapıcı daireleri de kiraya verilebilir. Ancak bu karar Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınmalıdır. Tüm kat maliklerinin iştirak etmesi gereken Kat Malikleri Genel Kurulu'nda kapıcı dairesinin kiraya verilmesi konusu oylanır. Oylamada bir kişi bile hayır oyu verirse kapıcı dairesi kiraya verilemez. Bu oylamaya rağmen kapıcı dairesi kiraya verilirse ortaya hukuksuz bir durum çıkar.

KAPICI DAİRESİ KİRA GELİRİ KİME VERİLİR?

Kapıcı dairelerinde tüm kat maliklerinin hakkı bulunmaktadır. Bundan dolayı oradan elde edilecek kira gelirleri de kat malikleri arasında eşit bir şekilde bölüştürülmelidir. Ancak Türkiye'de genel uygulama kapıcı dairelerinden elde edilen kira gelirleri ile apartman giderlerini karşılamak ve bu şekilde apartman aidatlarını azaltarak kat maliklerinin aidat giderlerini kısmak şeklinde olmaktadır.