Asansörlü Binalarda Oturanlar Dikkat! Asansör Masrafını Kim Öder, Kimler Ödemez, Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Günümüzde çok katlı binalarda yaşam her geçen gün yaygınlaşırken yeni binalara getirilen asansör zorunluluğu ise binalarda asansör bakım masrafı tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Asansörlü Binalarda Oturanlar Dikkat! Asansör Masrafını Kim Öder, Kimler Ödemez, Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Günümüzde çok katlı binalarda yaşam her geçen gün yaygınlaşırken yeni binalara getirilen asansör zorunluluğu ise binalarda asansör bakım masrafı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Peki, asansör ücretini kimler öder, dükkan, 1 katta ve giriş katta oturanlar asansör parası öder mi, kimler asansör parası aidatı ödemez, dükkanlar asansör masrafına katılır mı, asansör masraflarına her daire katılmak zorunda mı, asansör parasını ödemeyenler için neler yapılabilir, 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamında ki haklar neler?

Asansör bakım masrafı ve tamir ücretlerinin son derece yüksek rakamlara ulaşması nedeni ile ne yazık ki pek çok binada tartışmalar yaşanabiliyor. Özellikle de dükkanlar, giriş katta oturanlar ve 1. katta oturanlar asansör masrafına kullanmadıkları için dahil olmak istemezken bazı binalar çareyi asansörü kullanıma kapatmakta arayabiliyor.



KİMLER ASANSÖR AİDATI ÖDEMEZ, DÜKKANLAR VE GİRİŞ KATTA OTURANLAR ASANSÖR MASRAFINA KATILIR MI, HER DAİRE KATILMAK ZORUNDA MI?



Evet, tüm daireler ve bağımsız bölümler içerisinde yer alan dükkanlar da asansör masraflarına katılmak zorundadır. Konu hakkında uygulanan kat mülkiyeti kanunu kapsamında yönetim planı içerisinde aksini gösteren bir karar alınmadığı takdirde ya da kat malikleri kurulu kararı ile bunun aksini gösteren bir karar alınmadığı takdirde asansör giderlerine tüm kat maliklerinin katılımı zorunludur.



Asansör aidatı ödemeyecek olan kişileri kat malikleri kurulu toplantısı ve yönetim planı belirler. Bazı binalarda giriş katta oturan kişilerin asansör hizmetinden yararlanmadıkları için bu masraftan çıkartılabilmesi söz konusu olabilmektedir. Burada önemli olan çoğunluk oyun alınarak bu kararın onaylanması ve yönetim planına işlenmesidir.



Asansörlü Binalarda Oturanlar Dikkat! Asansör Masrafını Kim Öder, Kimler Ödemez, Her Daire Katılmak Zorunda Mı?



634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU ASANSÖR



Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi şu şekildedir;



"Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:



b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortaktesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; Katılmakla yükümlüdür."



ASANSÖR PARASINI ÖDEYEMEYENLER İÇNİ NELER YAPILABİLİR?



Asansör parasının ödenmesi aksi yönde bir karar alınmadığı takdirde zorunlu olup ödenmemesi durumunda aidat borcundan icra takibi bile yapılabilmektedir.



Emlak365.com