AVM'lerden Yüzde 50 Kira İndirimi İstendi! AVM Kira Sistemi Değişecek Mi?

AVM'lerdeki yüksek kira bedelleri sorun olmaya başlayınca kira indirimleri gündeme gelmeye başladı.
AVM'lerden Yüzde 50 Kira İndirimi İstendi! AVM Kira Sistemi Değişecek Mi?

AVM'lerdeki yüksek kira bedelleri sorun olmaya başlayınca kira indirimleri gündeme gelmeye başladı. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu bir açıklama yaparak konuya dair Ticaret Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi.

Türkiye'de pandeminin olumsuz yönde etkilediği kesimlerden birisi de AVM'lerdeki işletmeler olduç Yüksek kira bedelleri ile karşılaşan bu işletmeler kira indirimi talebinde bulundular.



Pandemi döneminde tüketim alışkanlıklarında büyük değişimler oldu. Perakende sektöründe oyunun kuralları en baştan yazılmaya başlandı. Bu durumdan da en çok etkilenen kesin AVM'lerde yüksek kira bedelleri ödemek zorunda kalan işletmeler oldu. Bazı AVM'lerin yönetimleri kira bedellerinden şikayet eden perakendecilere bayi olma teklifi yapmaya başladılar.



Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “AVM'lerde ortak bir genel gider skalası bulunmuyor. Yüksek kira bedelleri ile karşılaşan işletmeler var. Bu kira bedelleri nedeniyle tazminatsız çıkış imkanı tanınması için yasal düzenleme talebinde bulunduk.” dedi.



AVM'LERDEN TAZMİNATSIZ ÇIKIŞ İSTENİYOR!



Ticaret Bakanlığı'na genel giderlerde bir standart olması yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Süleyman Orakçıoğlu, “Ayrıca Adalet Bakanlığı'ndan da tazminatsız çıkışa dair yasal düzenleme talep ettik. Tüm bu düzenlemeler yapılırsa taraflar uzlaşabilmek için birbirlerine yaklaşacaklar. Tazminatsız çıkış hakkı şu anda sektörün en büyük sorunudur diyebiliriz. İş yapamadığımız yerler için yüzde 40-50 oranına varan kiraları ödemek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.



YÜZDE 50 KİRA İNDİRİMİ TALEBİ!



Bazı AVM'lerin işletmeler üzerinde baskı kurarak yüksek kira talebinde bulunduğunu ifade eden Süleyman Orakçıoğlu, “Kısıtlama döneminde gerçekleşen işlemlerin yüzde 45'i işletmelere kalıyor ama bu oranla kiraların ödenmesi kolay değil. Biz AVM'lerden yüzde 50 kira indirimi veya ciro kirası şeklinde bir siteme geçmelerini istiyoruz. Bu talebimize olumlu yaklaşmayan AVM'lerden de çıkmak istiyoruz. Ancak çıkmamıza da yanaşmayan AVM yönetimleri pandemi öncesi imzalanan kontratlara dayanarak 3-4 aylık kira talep ediyorlar. Şu dönemde paylaşacak bir pasta yok ortada. Yalnızca bölüşecek bir ekmek var.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com